Je valt niet over de steen,
je struikelt erover met je hoofd en je hart ...

Zoeken

Namen weggevoerden

Kaart van Zutphen

Verkaufsbücher

Steen aanvragen

Wandelingen

Stolperstein los transparant

Stolpersteine

Stolpersteine zijn betonnen steentjes met een dun messing plaatje waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme in de Tweede Wereldoorlog herdenken. De gedenkstenen worden geplaatst in de stoep voor de laatste vrij gekozen woning van de slachtoffers.

Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, de datum van deportatie, de plaats waar het slachtoffer werd vermoord en de sterfdatum. 

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht het project in 1992. Er liggen inmiddels Stolpersteine in 30 Europese landen. In 2023 heeft Demnig de honderdduizendste steen gelegd.

Ter nagedachtenis aan de meer dan 390 weggevoerde Zutphense Joden, Sinti en Roma liggen in Zutphen inmiddels 141 Stolpersteine voor 49 adressen.

Lees verder ...

Stichting Stolpersteine Zutphen

Doelstelling

Het (laten) leggen van Stolpersteine voor huizen van vooral Joodse Zutphenaren, maar ook verzetsstrijders, homo’s, Sinti & Roma, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen en voor wie geen graf bestaat. 

Financiering

Stolpersteine moeten worden betaald. Veelal gebeurt dit door verwanten of bekenden van degene voor wie een steen wordt gelegd of door huidige bewoners van huizen waaruit slachtoffers zijn weggevoerd. De Stichting Stolpersteine Zutphen, die sinds 2013 bestaat, helpt bij de organisatie. Nog lang niet alle slachtoffers hebben een gedenksteen. Donateurs zijn welkom.

Lees verder ...

 

logo Stichting Stolpersteine Zutphen

Bronnen

Samenwerking

Doe je mee?