Verkaufsbuch

VerkaufsbücherTijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitsers panden verkocht waarvan de eigenaren veelal Joods zijn. De administratie hiervan staat in de zogeheten Verkaufsbücher die het Nationaal Archief bewaart.

De bijgehouden administratie in de Verkaufsbücher bevat 7107 objecten: panden, bouwkavels, bos en heidegrond zijn te herleiden tot 1891 individuele (veelal Joodse) eigenaren waaruit - zoals het een gedegen administratie betaamt - onder andere naam eigenaar, straatnaam en woonplaats zijn te herleiden.

Twee stappen
De verkoop van het Joods onroerend goed ging in twee stappen. Joden moesten in augustus 1941 hun huis registreren bij de Niederländische Grundstücksverwaltung (NGV). Die Duitse organisatie besteedde het beheer uit aan twee Nederlandse, voor dat doel opgerichte organisaties: het ANBO en Nobiscum. Die mochten de beheerde panden 'vervreemden'. Dat betekende: ze namens de NGV verkopen. Om de afkomst te verhullen, werd het pand via de notaris, eerst verkocht aan een stroman. Op akte 1 stond nog wel de naam van de Joodse eigenaar.

Daarna werd het pand door de tussenpersoon doorverkocht aan een particulier. Op akte 2 stond de naam van de stroman en ontbrak de naam van de oorspronkelijke Joodse eigenaar. Zo werd gemaskeerd dat het om Joods bezit ging. De notaris ving twee keer geld, hij had immers twee transportakten gepasseerd. Prijzen werden trouwens laag gehouden. Bij de transacties werd naast de officiële en geregistreerde prijs vaak zwart bijbetaald. De opbrengst van de panden ging na aftrek van notariskosten en belasting naar de Duitse autoriteiten. 

Bron: https://nos.nl/artikel/2145124-meeste-notarissen-deden-mee-aan-verkoop-j...

Zutphen en Warnsveld
Voor Zutphen en Warnsveld zijn 96 transacties in de Verkaufsbücher terug te vinden van in totaal 125 panden en een weiland. Sommige panden werden in één transactie verhandeld.
Met de verhandelde panden en 1 weiland was een bedrag gemoeid van in totaal 619.775 gulden overeenkomstig met een hedendaagse waarde van 3,95 miljoen Euro. De gemiddelde overdrachtsprijs lag op 22% van de werkelijke WOZ waarde.

De adressenlijst vind je HIER en een kaart met alle geregistreerde panden vind je HIER.
 

Niet alle panden staan al op de kaart omdat we sommige adressen niet terug kunnen vinden. Help je ons aan informatie?