Siegfried Israël Günzburger

Emmending , Duitsland - Auschwitz,
Siegfried Israël werd 58 jaar
Woonde Rembrandtstraat 6

Er is een Stolperstein voor Siegfried Israël gelegd.


 

Familie


 


 

Verhaal


 

Tot april 1939 woont het gezin Günzburger in de Ludowicistraße 15, Landau in der Paltz. Siegfried Günzburger is handelaar in ruwe tabak en richt hiervoor in 1922 een handelsmaatschappij op. Het bedrijf is gevestigd in de Ostbahnstraße 9 te Landau. Siegfried Günzburger is luitenant in het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog en wordt na afloop onderscheiden met het IJzeren Kruis voor zijn verdiensten. Hij is lid van de Reichsbund jüdischer Frontsoldaten en sinds oktober 1936 voorzitter van plaatselijke afdeling Landau. In januari 1939 wordt deze afdeling opgeheven.

Als de nazi´s systematisch het leven van de Joden in Duitsland onmogelijk maken, komt de gedachte op te emigreren. Een verre verwant van Karoline Günzburger in Amerika wordt gevraagd borg te staan voor de familie. Hij is bereid voor slechts één familielid borg te staan. Besloten wordt dat Werner zou gaan. 

Na de Kristallnacht, op 11 november 1938, wordt Siegfried opgepakt en in Dachau gevangen gezet. Zijn vrouw Karoline wordt diezelfde dag uit haar huis gehaald en naakt naar het station gedreven.

Siegfried wordt na enkele weken weer vrijgelaten. Langer in Duitsland blijven is geen optie meer. 
Op 15 april 1939 vlucht Siegfried samen met zijn vrouw en dochter naar Neder land. De bedoeling is om vanuit Rotterdam door te reizen naar Amerika, waar zijn zoon Werner een jaar eerder is aangekomen. Van gerespecteerde Duitse burgers worden zij Duitse vluchtelingen in Nederland, zonder status, geld en toekomst. Ze verblijven in het vluchtelingenkamp van de Holland-Amerika Lijn (HAL) te Rotterdam.

De familie Günzburger komt via bemiddeling van het Comité voor Joodse Vluchtelingen in Zutphen terecht. Ze wonen ruim twee jaar in de Rembrandt straat, waar ze twee gemeubileerde kamers met keuken huren voor dertig gulden. Financiële steun ontvangen ze van het Joodse Comité. 

Begin oktober 1942 worden de Günzburgers naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Op 18 januari 1944 zijn ze op transport naar Theresienstadt gezet om uiteindelijk in Auschwitz terecht te komen. Vader Siegfried wordt op 7 juli 1944 in Auschwitz vermoord. Moeder en dochter Karoline en Irmgard worden overgebracht naar KZ Stutthof waar ze op 28 februari 1945 eveneens worden vermoord.


 

Foto's