Irmgard Günzburger

Mannheim, Duitsland - Bergen Belsen,
Irmgard werd 21 jaar
Woonde Rembrandtstraat 6-8

Vraag hier een Stolperstein voor Irmgard aan.


 

Familie


 


 

Verhaal


 

Wanneer Irmgard nog in Landau woont, bezoekt ze de Städtische Höhere Töchterschule (nu: Max-Slevogt-Gymnasiums/MSG) in Landau). Dit was een meisjesschool voor zowel protestantse als Joodse meisjes. Ondanks het verbod kregen 25 Joodse meisjes hier tot 9 november 1938 les.

De familie Günzburger komt via bemiddeling van het Comité voor Joodse Vluchtelingen in Zutphen terecht. Ze wonen ruim twee jaar in de Rembrandtstraat, waar ze twee gemeubileerde kamers met keuken huren voor dertig gulden. Financiële steun ontvangen ze van het Joodse Comité.

Irmgard gaat zelfs een opleiding doen. In de Zutphense Courant van 19 juli 1941 wordt haar naam genoemd. Zij is bevorderd naar de tweede klas van de opleiding thuisnaaisters aan de 'vakschool voor meisjes' te Zutphen. Ook slaagde ze voor het getuigschrift 'patroonteekenen- en knippen' van de coupeuse cursus. Al in Rotterdam blijkt ze belangstelling te hebben in deze richting. In het archief van de Stichting Duitse oorlogskinderen in Nederland (Dokin) is correspondentie te vinden tussen vader Siegfried en het ministerie over de plaatsing van Irmgard als leerlinge bij het dames hoeden atelier “Maison Annie” te Rotterdam. Of zij hier daadwerkelijk geweest is, is onbekend.

Begin oktober 1942 worden de Günzburgers naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Op 18 januari 1944 zijn ze op transport naar Theresienstadt gezet om uiteindelijk in Auschwitz terecht te komen. Vader Siegfried wordt op 7 juli 1944 in Auschwitz vermoord. Moeder en dochter Karoline en Irmgard worden overgebracht naar KZ Stutthof waar ze op 28 februari 1945 eveneens worden vermoord.


 

Foto's