Benjamin Wolf

Lith (NB), - Auschwitz,
Benjamin werd 72 jaar
Woonde Frans Halslaan 68

Er is een Stolperstein voor Benjamin gelegd.


 

Familie


 

Gehuwd met: Sara Wolf-Koppel


 

Verhaal


 

Benjamin en Sara trouwden in 1912 in Zutphen. Benjamin was een zoon van Herman Wolf en Marijtje Geleert. Hij had zes broers en zusters, waar vijf voor de oorlog zijn overleden en een broer, Alexander, (1867-1942) tijdens de oorlog in Auschwitz. Benjamin zat tijdelijk gevangen in Westerbork. Er is een overlijdensakte van Benjamin Wolf bij het Gelders Archief. Bron: CBG/WieWasWie.

 

Benjamin Wolf groeide op in het Brabantse Lith, in de buurt van Oss als zoon  van Herman Wolf en Marijtje Geleert. In 1912 trouwde hij met Sara in Zutphen.  Oudste zoon Herman werd nog in Lith geboren, maar in 1915 - toen jongste zoon  Jacob werd geboren - woonden ze al in Zutphen. Via de Rodetorenstraat en de  Graaf Ottosingel, vestigden ze zich in juli 1934 aan de Frans Halslaan 68.

Tijdens  de zoektochten in archieven was het verwarrend dat de oudere zus van Sara, Bertha  Koppel, met een broer van Benjamin, Izaak Wolf, is getrouwd.

Vader Benjamin ging werken in de chemische fabriek J.Koppel van zijn schoon vader aan de Laarstraat 77 in Zutphen. Bij zoon Herman Wolf staat op de website  van Joods Monument en ook in het Zutphens adresboek ‘bakker’ als beroep.  Het was eerst niet duidelijk waar hij dan bakker was geweest. Via het bevolkings register bleek hij rond de jaren ’30 een tijdje in Almelo te hebben gewoond aan  de Bornerbroekstraat 64. Zou dat dan de link naar de bakker zijn?

Via de  Historische Kring Almelo kwamen we erachter dat op dat adres inderdaad in die  jaren de bakkerij van Mozes Swelheim gehuisvest was. Of hij ook in Zutphen als  bakker heeft gewerkt, hebben we niet kunnen achterhalen. In ieder geval staat in  het adresboek uit 1942 dat Herman bedrijfsleider is van een chemische fabriek.  Vader Benjamin wordt daarin vermeld als pakhuismeester chemische producten en zoon Jacob als handelsreiziger.


 

Foto's