Deventerweg 81



Personen




Verhalen


Meijer Vromen, in Lochem geboren, was bij de Duitse inval bijna zeventig jaar oud. Hij was papierhandelaar van beroep, bestuurslid van de Joodse gemeente en getrouwd met Veronica Cohen. Samen woonden zij op de Deventerweg 81 in Zutphen, een pand dat hij in 1920 gekocht had.

In 1942 werd het pand echter door de Duitse bezetter onteigend en in beheer genomen. De familie Vromen dook in 1943 onder en in datzelfde jaar werd hun woning gekocht door Herman Godefridus Hiemstra, een bekende opkoper van Joods vastgoed. In 1944 werd de familie Vromen gedeporteerd.
Zowel Meijer Vromen als Veronica Vromen-Cohen werd op 6 september 1944 vermoord in Auschwitz. Na de oorlog werd opkoper Hiemstra’s bezit onder beheer gesteld. Abraham Vromen, de zoon van Meijer Vromen uit een eerder huwelijk, werd toen aangesteld als bewindvoerder over het pand. Pas in 1949 vond uiteindelijk rechtsherstel plaats: de familie Vromen kreeg het huis terug door een zogenaamde minnelijke schikking, een akkoord met de oorlogskoper zonder tussenkomst van een rechter.

Bron: Joodse burgers in Zutphen: onteigening en rechtsherstel: onderzoek in opdracht van gemeente Zutphen



Foto's




Verkaufsbuch


De nazi's dwongen Meyer Vromen om Deventerweg 81 te verkopen.
De koper was Herman Godefridus Hiemstra, Boompjeswal 3 Zutphen.
De administratie hiervan staat in de zogeheten Verkaufsbücher die het Nationaal Archief bewaart.