Leon Philips

Zutphen, - Mauthausen,
Leon werd 51 jaar
Woonde Martinetsingel 15
Er is een Stolperstein voor Leon gelegd.

Leon Philips werd door de nazi's gedwongen te verkopen Havenstraat 42, Martinetsingel 15.

Familie

Biografie

Leon was de zoon van Karel Philips en Mietje van Gelder. Leon en Henriëtte Esther Philips-Noach waren de ouders van de dochters Ester Mietje 'Elly' Philips, geboren op 25 oktober 1919 en Mietje Henriëtte Philips, geboren op 25 juli 1921. Beiden overleefden de oorlog. Elly overleed op 12-01-2009 in Amsterdam en Mietje overleed op 01-07-1999 in Amersfoort.

Leon was al voor de oorlog gepensioneerd. Hij werd tijdens een razzia opgepakt en Henriëtte werd tijdens haar onderduik verraden. In september 1941 hielden de Nazi's reeds enkele razzia's buiten Amsterdam. In Arnhem en in Twente werden tussen 13 en 15 september honderden mensen opgepakt: joodse mannen. 

Dankzij div. waarschuwingen konden in Zutphen tal van joden onderduiken. De familie Groen vond geen adres en sloot zich ten einde raad op in eigen schuur. Ze werden niet gepakt! Helaas ontkwamen zeven Zutphense joden niet aan deze gruwelijke dodendans: Hartog Cohen, Louis Samuel Koppel, Eduard Noach, Leo Philips, Leon Philips, Marcus Turksma en Adolf Winter werden opgepakt. Op een aanhangwagen naar de Zaadmarkt gebracht en vandaar met alle anderen naar Mauthausen op transport gesteld. 

Niemand wist aanvanklijk wat er met hen zou gebeuren. B. de Metz, Israëlitisch leraar bij de Joodse Gemeente te Zutphen, ontving achtereenvolgens drie brieven 1941, gedateerd 30 oktober, 5 november en 15 november. In deze brieven deelde de Joodse Raad namens de Sicherheitzpolizei mede, dat bovengenoemde personen tussen 14 oktober en 1 november 1941 tengevolge van 'hersenbeschadiging'waren overleden in Mauthausen. 

Later zou blijken dat van de bijna 1000 joden die in 1941 naar Mauthausen waren gedeporteerd er in januari 1942 niet één meer in leven was. De Joodse Gemeente te Zutphen had haar eerste offers gebracht. Het zouden niet de laatste zijn. 

Voor een biografische aantekening zie: H.E. Dominicus, Mauthausen. Een gedenkboek (2e herziene en uitgebreide druk; Amsterdam 1999) 120-121. Voor foto's en mogelijke films van het leggen van de Stolperstein, gaarne klikken op adres bovenaan.

Bronnen