Barend Jan Aalders

11 augustus 1901 te Deventer Nederland ✡ 5 september 1944 te Vught.
Barend Jan woonde Warnsveld en bereikte de leeftijd van 43 jaar.
Beroep: Adjunct commissaris Rijksbelastingen
 

Georganiseerd verzet

In het najaar van 1942 ontstaat toenemend verzet, georganiseerd naar de praktijk van het werk. Provincies worden verdeeld in districten, sommige districten weer in rayons en elk rayon in plaatselijke afdelingen.
Tot het LO-district Zutphen behoren behalve Zutphen ook de omliggende plaatsen Vorden, Vierakker, Eefde, Hengelo, Lochem, Steenderen en Warnsveld; de woonplaats van Barend. Hij raakt betrokken bij het verzet en werkt onder de schuilnaam Jo. In bijeenkomsten worden adressen voor onderduikers uitgewisseld, afspraken gemaakt en bonkaarten en persoonsbewijzen verdeeld. Behalve onderduikers worden ook geallieerde piloten verzorgd en doorgevoerd, illegale bladen verspreid en persoonsbewijzen vervalst.

Districtleider

De districtleider van Zutphen onderhoudt nauwe contacten met het Nationaal Steunfonds, het ambtenarenverzet, en met de KP van Twente. Deze twee groepen voeren gezamenlijk een overval uit op het Huis van Bewaring in Zutphen, waarbij mede-verzetsstrijders worden bevrijd. Ook Barend Aalders is daarbij betrokken, evenals bij de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem.
Op vrijdag 6 juni 1944 wordt de districtleider gearresteerd en overgebracht naar Kamp Vught. De organisatie van het werk is zo goed, dat het direct kan worden voortgezet. Barend wordt de nieuwe districtleider.

Van korte duur

Op 29 juli 1944 wordt Barend gearresteerd; vermoedelijk is zijn naam tijdens zware verhoren bekend geworden. Hij wordt overgebracht naar Kamp Vught.

Dolle Dinsdag

De geallieerden rukken steeds verder op, en dit nieuws is ook in het kamp bekend. De gevangenen kunnen in de verte de kanonnen horen. De bevrijding lijkt nabij. Het loopt echter anders. Op 5 en 6 september 1944 wordt het Kamp Vught ontruimd. De mannelijke gevangenen worden naar Sachsenhausen getransporteerd, de vrouwen naar Ravensbrück. Meer dan honderd verzetsstrijders worden in die verwarrende eerste septemberdagen op de fusilladeplaats bij het Kamp Vught omgebracht: Barend Jan Aalders op 5 september 1944 om half zeven in de ochtend.

 Bronnen:

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.
Meer informatie over Barend Jan Aalders op http://www.nmkampvught.nl/biografieen/aalders-barend/.