Zutphen zestien Stolpersteine rijker

Zutphen zestien Stolpersteine rijker

ZUPTHEN - De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft voor de deur van zeven huizen in Zutphen zondag in totaal zestien zogeheten Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst.

“Ik heb ze zo genoemd omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.” Op de stenen staan de namen van de veelal joodse slachtoffers, hun geboortedatum, de deportatie- en overlijdensdatum en de naam van het concentratiekamp waar de slachtoffers zijn omgebracht. Bij elke Stolperstein hoort een aangrijpend verhaal.​ In heel Europa zijn inmiddels 44.000 van dergelijke stenen te vinden. In Zutphen plaatste Demnig er eerder al vijftien. Zondag zijn daar stenen in de Barlheze, de Halterstraat, de Nieuwstad (zes stenen), het Broederenkerkhof (vier) en de Rembrandtstraat (vier) bijgekomen. Op elke plek werd een korte plechtigheid gehouden en werden de aanwezigen geïnformeerd over de personen die er tot in de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. 

Ook enkele nazaten voerden het woord. Onder hen Avi Langer, die samen met twee familieleden uit Israël was overgekomen om de plaatsing van de stenen aan het Broederenkerkhof bij te wonen. Esther Wüstenhoff sloot op elke plek de plechtigheid af met vioolmuziek.