Zestien Stolpersteine krijgen plek in Zutphen

Zestien Stolpersteine krijgen plek in Zutphen

ZUTPHEN - In opdracht van stichting Stolpersteine Zutphen (SZ) worden zondag 6 april nieuwe struikelstenen in Zutphen gelegd. De gedenkstenen komen te liggen voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog door nazi's zijn gedeporteerd, verdreven of tot zelfmoord gedreven.

Drie Stolpersteine die recent zijn gelegd in Herwijnen.Het gaat om in totaal zestien nieuwe stenen, verdeeld over zeven adressen. Net als vorig jaar zomer, toen de eerste vijftien steentjes in de Zutphense binnenstad werden geplaatst, komt de Duitser Gunter Demnig, de geestelijk vader van de Stolpersteine, ze persoonlijk brengen en leggen.

Hij begint zondagochtend om 8.55 uur op de locatie Barlheze 44, waar een steen wordt gelegd voor Marcus Eliazer Turksma. Een half uur later wordt Demnig verwacht op de locatie Halterstraat 22, waar een steen ter nagedachtenis aan Marcus en Eva Israël moet komen.

Hierna volgt de legging van zes stenen aan de Nieuwstad: om 9.50 uur twee Stolpersteine voor Abraham Philip en Ella Wolf op de locatie Nieuwstad 30; om 10.10 uur drie stenen op de locatie Nieuwstad 10 voor Isaak Mozes, Anna Mozes-Doodewaard en Daniël Mozes en om 10.30 uur plaatst hij ter nagedachtenis aan Marianna van Gelder-Davids één steen op de locatie Nieuwstad 7.

Om 11.00 uur volgen vier stenen op de locatie Broederenkerkhof 2 voor Abraham Hamburg, Rosalina Hamburg-Glaser, Elisabeth Jetta Hamburg en Flora E. Langer-Hamburg. Nog vier stenen worden ten slotte om 11.45 uur gelegd voor Abraham Weijel en Julia Weijel-Ten Brink en hun twee kinderen Carolina en Adolphine Elske Weijel op de locatie Rembrandstraat 10.

Geïnteresseerden zijn welkom om de steenleggingen bij te wonen. Bij elke legging wordt wat over het leven van de omgekomen personen verteld en klinkt vioolmuziek.

Voor een volledig programma, zie: www.stolpersteinezutphen.nl