Geselecteerde verhalen

Helden

 
'Vergeten helden' alsnog postuum geëerd

 
 
 
 

  • Beschrijving
    Het hoofdgebouw van psychiatrisch centrum Groot Graffel werd in de eerste meidagen van 1945 getroffen door Canadese beschietingen. Maar een volledige vernietiging werd op het laatste moment voorkomen. foto W.H. Fleming, Eefde

1 van 1

Bij Zutphen omgekomen Duitse soldaten in 1940

 
Duitse gevallenen 1940 te Zutphen
 
BISCHOF
Voornaam: Johan
Rang: Gefreiter
Leeftijd: 25
Geboortedatum: 27.02.1915
Geboorteplaats: Röhlinghausen  
Datum sneuvelen: 10.05.1940  
Plaats sneuvelen: Zutphen
Onderdeel: 1/PzJägAbt 227
 
BLEI
Voornaam: Hans
Rang: Sturmmann
Geboortedatum: 27.02.1918
Geboorteplaats: onbekend
Datum sneuvelen: 10.05.1940
Plaats sneuvelen: IJssel, sector Zutphen
Onderdeel: 15/SS Leibstandarte Adolf Hitler Code: SSAH
 
BRANDT

1940 Jaarverslag Schoolartsendienst Zutphen

 
BINNENLAND
22 juni 1940
Zutphen
Jaarverslag 1939 van den Schoolartsendienst in den Kring Zutphen.
Het aantal onder toezicht staande scholen werd met 3 uitgebreid,
zoodat thans I I kleuterscholen met 1035 leerlingen en 46 lagere scholen met
692II leerlingen onder geneeskundige contröle stonden. Van de leerlingen der
kleuterscholen werden 56, van die der lagere scholen 650 naar den huisarts ge-
zonden. In het geheel werden 4244 kinderen onderzocht, bij gemiddeld 42 pCt.

De bevrijding van Nederland had bij de geallieerden geen grote voorrang

De bevrijding van Nederland, had bij de geallieerden geen grote voorrang, prioriteit had de verovering van Duitsland, ook omdat het Russische leger grote vooruitgang had gemaakt in het oosten, en de geallieerden Stalin niet bepaald vertrouwde, en het zich dus niet kon veroorloven om ook grote vorderingen te maken.Het westen van Nederland bleef dus bezet, de grote steden bleven verstoken van voedsel en andere noodzakelijke goederen.

Gedood na de bevrijding

Ook na de bevrijding vielen er nog doden, zo zijn er bijvoorbeeld bij de Walmolen in Doetinchem, 10 kinderen (..) en 4 soldaten omgekomen door ontplofte mijnen. Ook in Baak is een drama met 11 kinderen (..) gebeurd een dag na de bevrijding, hier werden ze gedood door o.a. granaatscherven. In Aalten kwamen 3 kinderen om die met munitie aan het spelen waren.

Onderhandelen met de duivel.

http://blogimages.seniorennet.be/wimhetty/900625-0d1f72fe4b01d0c2ba42d2d... Afschuwelijke gebeurtenissen zijn er te lezen in 'Karel Overijssel' en 'Bervo' (vader en zoon Groot Enzerink) , aanhoudingen, executies, martelingen. Maar ook verhalen van moed en lef. Zo ook hetgeen de gevangen èn weer vrijgelaten Bervo aan het eind van de oorlog meemaakte. Het was vlak voor de bevrijding, Bervo zat opnieuw gevangen, met een jongen, Johannes heette hij.

Al die boerderijen die in de Leesten in brand werden geschoten.

2 april 1945 ’s Avonds begon het gedreun en het geschiet van al de kanonnen, zo op een rij van verschillende punten hoorde je de schoten netjes op elkaar volgend en dan was het weer enkele ogenblikken stil. Het was hier een gerammel en gerinkel van de ruiten, maar ondanks dat ze nogal los in de sponning zaten, bleven ze toch heel. Het was niet bijzonder angstig of griezelig omdat je wist dat ze hier voorbij waren en we daar geen hinder meer van hadden, want de Duitse artillerie kon ons nu niet meer bereiken.

De Engelsen vroegen bij de boeren naar èèèks.

Dagelijks cirkelt hier een postvliegtuigje rond die de Engelsen en Canadezen, die hier in de buurt zitten, de post te bezorgen. Je kan de piloot duidelijk zien zitten. Het schommelt zo grappig met z’n hangende pootjes. Ze hebben hier en daar hun vliegveldjes, zoals achter Vorden bij het zwembad en in de wei van Jolink tegenover de smid Beumer. Beumer had op 31 maart in zijn smederij nog twee auto’s en motoren staan. Ik kwam er ’s morgens om het paard te laten beslaan. Maar dat was mis. 'Zij' gingen voor. Ik moest later maar eens weer komen.

Pages