Verdeeldheid over Stolpersteine in Zutphen

Verdeeldheid over Stolpersteine in Zutphen

ZUTPHEN - De Nederlands Israëlitische Gemeenschap (NIG) De Stedendriehoek is hoogst verbaasd over het besluit van het Zutphense college om toch medewerking te verlenen aan het plaatsen van zogeheten Stolpersteine, de goudkleurige gedenkstenen voor slachtoffers van het nazi-regime.

Want hoewel de struikelstenen ook bedoeld zijn om te herinneren aan de Joden die zijn getransporteerd naar vernietigingskampen, staat de NIG afwijzend tegenover dit initiatief. "Omdat wij vinden dat er ook andere manieren zijn om te herdenken. Stolpersteine zijn kwetsbaar, bovendien worden ze vies. Honden poepen erop en mensen lopen er overheen. Over Joden is al genoeg gelopen", zegt Rob Lezer, voorzitter van NIG De Stedendriehoek.

Het standpunt van NIG was eerder reden voor de gemeente Zutphen om twee voorstellen voor het plaatsen van struikelstenen af te wijzen. Daar komt het college nu op terug. Dinsdag is besloten alsnog medewerking te verlenen aan een gezamenlijk verzoek.

Het is de bedoeling dat de onlangs opgerichte Stichting Stolpersteine Zutphen (SSZ) de volledige voorbereiding tot beoordeling en afstemming van aanvragen tot het plaatsen van Stolpersteine in Zutphen op zich neemt. Het is de bedoeling dat op 10 juli de eerste struikelstenen worden gelegd.

Lees meer over dit onderwerp in de Stentor editie Zutphen, van donderdag 7 maart