Verzetsstrijder

Hendrik van Enck

Portretfoto: 

Bio: 

Hendrik was in 1923 getrouwd met Mathilde Feith (1892-1975). Hij zat in het verzet. Hij wordt als omgekomen werknemer bij de Nederlandse Spoorwegen herdacht op een plaquette op het Station Zutphen.

Op 1 november 1944 waren er een reeks bombardementen op Station Twello. Mogelijk dat hij daarbij is omgekomen.

Zie ook: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=498194

Job Title: 

Spoorwegbeambte

Leeftijd bij overlijden: 

50

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Stolperstein: 

Johannes Hermanus Bernardus ten Barge

Portretfoto: 

Bio: 

Hij was getrouwd met Maria Johanna ten Barge-de Reus. Hij ligt begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats te Beltrum, 3e klasse 22.

Job Title: 

Landbouwer

Leeftijd bij overlijden: 

41

Sterretje : 

*

Adrianus Cornelis Oskam

Portretfoto: 

Bio: 

Adrianus Cornelis Oskam was getrouwd met Maria Elisabeth Kelfkens. Hij ligt begraven op begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag. Locatie van zijn graf: 2e klasse, 7052. Hij was lid van de NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten). Samen met nog 8 verzetsstrijders is hij op de IJsselkade gefusilleerd.

De 8 omgekomen verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring waren: Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonnenberg. Hun lichamen werden twee aan twee vastgebonden en in de IJssel gegooid.

Eén verzetsstrijder, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden. Meteen na de bevrijding werd een tijdelijk houten gedenkteken voor deze slachtoffers opgericht, dat al snel door koningin Wilhelmina werd bezocht. Later werd het houten kruis begraven onder het Gideonmonument aan de Rozengracht.

Leeftijd bij overlijden: 

44

Jan Telkamp

Portretfoto: 

Bio: 

Jan was op 12 december 1914 getrouwd met Wemmichje Smeenge (Beilen, 1896 - 1970). Ze hadden samen een zoon Pieter Willem Telkamp (1915-1943). De reden van de vroege dood van hun zoon Pieter is onbekend. Jan zat in het verzet en werd samen met de Ruurlose verzetsstrijder Gerrit Sprokkedreef op 27 maart 1945 in Zutphen gefusilleerd. Jan ligt begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats te Ruurlo, in het CF 385/1.

 

 

Leeftijd bij overlijden: 

57

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Stolperstein: 

Berend Hendrik van den Bosch

Portretfoto: 

Bio: 

Hij ligt begraven op de Oude Gem. Begraafplaats te Zutphen. Hij zat in het verzet. Hij is echter, hoe wrang, omgekomen tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug! Hij was getrouwd met Geertruida Meemelink. Hij woonde in de Halterstraat 8. 

Job Title: 

Arbeider spoorwegen

Leeftijd bij overlijden: 

53

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Hendrik Jan Nagtegaal

Portretfoto: 

Bio: 

Hendrik Jan was de zoon van Antonie Nagtegaal en Jacomina Jansen. Hij was getrouwd met Hermina Brietenstein. Ze woonden aan de Weg naar Voorst 19B. Hij staat als omgekomen NS-er vermeld op een gedenksteen van de NS op Station Zutphen.

(Zie link: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=498194).

Zijn dochtertje Martina Johanna van 8 jaar oud, was 5 dagen eerder overleden op 10 april....

Een familielid schrijft: "Ik heb het trouwboekje hier thuis in Amsterdam. Wellicht interessant voor u om te weten: de zoon van Hendrik Jan Nagtegaal is Antonie Nagtegaal en mijn vader. Hij is een van de organisatoren van de Februaristaking 1941 in Amsterdam en was bovendien betrokken bij de internationale Rode Hulp al direct na het aantreden van Hitler op 30 januari 1933".

"Zij zorgden al voor de oorlog voor opvang van vluchtelingen uit Duitsland. Ook de familie in Zutphen zat in het verzet, maar de juiste info heb ik niet" 

"Hendrik Jan was kruidenier en winkelier in huishoudelijke artikelen aan de Weg naar Voorst 19b. Het bedrijf ging eind jaren 30 failliet, door toedoen van langdurige ziekenhuisopname van mijn grootmoeder waarvoor je in die tijd niet was verzekerd. Hierdoor kwam hij in loondienst bij de NS.

"Nadere info over een en ander probeer ik te krijgen via zijn jongste zoon Ben, die nog leeft en in Enschede woont en overigens ook zwaar oorlogsinvalide is".

"Zijn zusje Martina Elisabeth is naast hem gestorven en toen letterlijk weggegooid in het massagraf achter het Ziekenhuis van Zutphen ...Het verhaal laat ik je liever door hem vertellen, het is te verdrietig".

"Mijn oudste zoon is weer vernoemd naar Martina (Martijn) omdat er zelfs geen foto van haar bekend is".

"Mijn is nu 82 jaar. Mijn opa Hendrik Jan en (zijn vrouw) Hermine Brietenstein kregen samen 19 (1) kinderen, waarvan mijn vader de oudste was. Mijn vader is bijna 96 geworden en hier in Amsterdam op Begraafplaats Zorgvlied in ons familiegraf bijgezet".

"Hermine was de dochter van de diaken van de Gereformeerde Kerk in Twello.. Haar vader had behoorlijk wat invloed in de buurt en heeft ook veel kunnen doen vanuit zijn positie in de oorlog. Verschillende zoons van Hendrik Jan en Hermine hebben in Amersfoort gezeten. Naar mijn vader is de gehele oorlog gezocht... Geregeld stonden er Nazi's aan de deur bij mijn grootouders die mijn vader zochten. Hij is na de Februaristaking ondergedoken in Limburg vanwaar hij met verschillende CPN vrienden het verzet voortzette. Vele kinderen zijn via hen of bij hen ondergedoken geweest los van al het andere werk dat zij daar deden".

"Enfin, het wordt een lang verhaal. Ik heb onlangs het boek van de Zutphense Jolanda Witman (Niod) gelezen. Haar vader Berry was een goede vriend van mijn vader".

  

 

 

Job Title: 

Arbeider spoorwegen (ex-winkelier)

Leeftijd bij overlijden: 

52

Pages