Stolpersteine gelegd

Ter ere van de volgende personen zijn Stolpersteine gelegd voor haar/zijn huis:   

Louis Koppel

Portretfoto: 

Bio: 

Louis was met zijn gezin ondergedoken in de Den Haag, in de Adelheidstraat 162. Vanaf hier werd hij met zijn gezin afgevoerd naar Sobibor.
Louis was de zoon van Jacob Koppel en Jozina Frijda. Hij was getrouwd met Betsij Hendrina Koppel-Meijers (Almelo 2403/1895 - Sobibor 9 april 1943). Ze hadden een zoon Martijn (Zutphen 20/09/1924 - Sobibor 9 april 1943). Er wordt melding gemaak van nóg een zoon: Jaap Koppel. 
Er was in Zutphen nog een Louis Koppel geboren. Beiden worden vaak voor dezelfde persoon aangezien. Het zijn zeker familieleden, mogelijk neven.

Job Title: 

Fabrikant

Leeftijd bij overlijden: 

54

Foto persoon overig: 

Stolperstein: 

Martijn Koppel

Portretfoto: 

Bio: 

Martijn was de zoon van Louis Koppel (Zutphen, 21/05/1888 - Sobibor, 9 april 1943) en Betsij Hendrina Koppel-Meijers (Almelo, 24/03/1895 - Sobibor, 9 april 1943). Ze werden tesamen in Sobibor omgebracht. Ze zaten ondergedoken in de Adelheidstraat 162 te Den Haag.
Martijn Koppel verbleef van 16 juli 1940 tot 25 november 1941 op de in 1937 voor Palestina-Pioniers opgerichte Joodse Jeugdfarm in Gouda, de villa Catharinahoeve met ruim twee hectare grond. Bron: F. van der Straaten, Om nooit te vergeten. Herinneringen en belevenissen aan de Palestina-Pioniers gedurende de oorlogsjaren 1939-1945 (Mijnsheerenland s.a.) 165-166, 214 Met een gedenkteken in Den Haag worden de joodse slachtoffers uit die gemeente herdacht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Leeftijd bij overlijden: 

18

Foto persoon overig: 

Stolperstein: 

Christina Meuleman-Versteegh

Portretfoto: 

Bio: 

Christina Meuleman-Versteegh was getrouwd met Wilhelmus Antonius Meuleman. Ze de dochter van Cornelis Jacob Versteegh en Maria Wilhelmina Morel. Informatie over de wortels van de familie van haar moeder, Maria Wilhelmina Morel, treft u aan op: http://joscmg.home.xs4all.nl/Creyghton/morelind.htm. Mijn vader, Wilhelmus Antonius Meuleman, is 27 jaar geleden overleden. Hij was tijdens de oorlog voorzitter van voetbalvereniging Be Quick. De herinneringen die ik aan zijn verhalen heb is dat hij en zijn vrouw op Boompjeswal 10 in Zutphen woonden toen zijn vrouw om het leven kwam als gevolg van een kogel die via het raam hun huis was binnengedrongen. Er werd in die dagen hevig gevochten in Zutphen; huis voor huis, straat voor straat werden op de vijand veroverd. Toen ik het adres begin van dit jaar verifieerde bij de gemeente Zutphen bleek dat zij in hun archief als adres Boompjeswal 9 hadden genoteerd. Ik weet weinig van de eerste vrouw van mijn vader anders dan dat zij klein van stuk en tenger was en een prachtige zangstem had. Zij kenden elkaar al heel lang en zijn, wat in die tijd niet ongebruikelijk was, negen jaar verloofd geweest voordat zij in 1942 trouwden. De reden dat wij graag voor Christina Versteegh een steen willen laten leggen is als een eerbetoon aan de vrouw die zo vroeg moest sterven zonder iets tastbaars achter te laten in deze wereld. Zij en mijn vader hadden geen kinderen, zij is op slechts 30 jarige leeftijd plotseling uit het leven gerukt. Als dat niet gebeurd was waren wij er nooit geweest. Wij zijn, zeker nu we ouder worden, ons er meer en meer van bewust dat wij dankbaar zijn dat onze vader ons nooit met haatgevoelens jegens Duitsers of Duitsland heeft opgevoed. Hij had daar alle reden toe gehad maar heeft dat nooit gedaan. Hij heeft ons er altijd op gewezen dat onderling respect en dialoog beter werken bij conflicten. Dat vinden wij, zeker in huidige tijd, waarin zoveel onrust en en haatgevoelens heersen, nog altijd heel bijzonder. Klik op http://www.stolpersteinezutphen.nl/adres/boompjeswal-9" hier om de toespraak te lezen die werd voorgelezen tijdens het leggen van de Stolpersteine ter herdenking aan Christina Versteegh op 26 oktober 2015. Bron: Elisabeth van der Heijden Voor foto's en mogelijke films van het leggen van de Stolperstein, gaarne klikken op adres bovenaan.

Leeftijd bij overlijden: 

30

Stolperstein: 

Johannes H. Burgers

Portretfoto: 

Bio: 

Mijn vader J. H. Burgers, is in 1942 gevangen genomen wegens het weigeren van werk en het helpen ontsnappen van gevangenen.
Hij kwam via kleinere kampen in januari 1943 terecht in Buchenwald. Hij werd in augustus/september 1943 op transport gezet naar de Hel van Dora. In april 1945 werd hij 'zogenaamd' bevrijd in Bergen Belsen. Hij kwam zwaar ondervoed en ziek in Nederland terug. Hier werd hij zelfs tweemaal geopereerd en verloor een long.
In het kort is dit het verhaal wat ik, als zoon, sinds enkele jaren boven water toverde. Hij heeft nooit hulp gehad of gewild. Zijn leven was een groot trauma. Dit was in mijn jeugd goed te merken, al wist ik en familieleden niet waar dat vandaan kwam. Tot vandaag wisten alle familieleden slechts dat hij in Buchenwald had gezeten. Verder niets. Zijn leven in de oorlog was een hel. En eigenlijk ook hierna.
Hij overleed in 1983. Dus niet in een kamp. Maar eigenlijk ook wel!!! Hij heeft nooit hulp gehad of willen aanvaarden. Ik zou dit dolgraag willen goedmaken met een Stolperstein!! Hij woonde destijds in de Geweldigershoek.
Vriendelijk groet, Freddie Burgers Foto's en films van het leggen van de Stolperstein: klik op adres bovenaan pagina.

Leeftijd bij overlijden: 

65

Stolperstein: 

Abraham Weijel

Portretfoto: 

Bio: 

Abraham en Leentje zijn op 5 mei 1902 getrouwd. Abraham en Leentje hadden vijf zonen. Abraham was de zoon van Carel Weijel en Lena Dormits. Drie verwanten, Carel Weijel (01-12-1905), Jacob Weijel (16-08-1908) en Louis Weijel (18-09-1913) hebben de oorlog overleefd. Een zoon, ook Carel genaamd, is in de wieg overleden op 17 februari 1903.
Op donderdagmorgen trokken de slagers uit Zutphen naar de Havenstraat voor het kopen van hun dieren.  
 
 
 

Job Title: 

Slager

Leeftijd bij overlijden: 

68

Foto persoon overig: 

Stolperstein: 

Abraham Weijel

Portretfoto: 

Bio: 

Abraham was de zoon van Joseph Weijel en Carolina Weijel-Zilversmit En de broer van Jacob, Bernhard, Philip, Mina, Kaatje, Levi 'Louis', Maurits, Abraham, Stillborn, Joseph en Johanna Weijel. 
Twee kinderen overleden binnen hun eerste levensjaar. Eén op zijn 20ste en één op zijn 52ste. Alle overige zeven kinderen zijn in de vernietigingskampen omgebracht.
 
Voor foto's en mogelijke films van het leggen van de Stolperstein, gaarne klikken op adres bovenaan.

Job Title: 

Veehandelaar

Leeftijd bij overlijden: 

58

Stolperstein: 

Pages