Stolpersteine gelegd

Ter ere van de volgende personen zijn Stolpersteine gelegd voor haar/zijn huis:

 

 

 

Christina Meuleman-Versteegh

Portretfoto: 

Bio: 

Christina Meuleman-Versteegh was getrouwd met Wilhelmus Antonius Meuleman. Ze de dochter van Cornelis Jacob Versteegh en Maria Wilhelmina Morel. Informatie over de wortels van de familie van haar moeder, Maria Wilhelmina Morel, treft u aan op: http://joscmg.home.xs4all.nl/Creyghton/morelind.htm. Mijn vader, Wilhelmus Antonius Meuleman, is 27 jaar geleden overleden. Hij was tijdens de oorlog voorzitter van voetbalvereniging Be Quick. De herinneringen die ik aan zijn verhalen heb is dat hij en zijn vrouw op Boompjeswal 10 in Zutphen woonden toen zijn vrouw om het leven kwam als gevolg van een kogel die via het raam hun huis was binnengedrongen. Er werd in die dagen hevig gevochten in Zutphen; huis voor huis, straat voor straat werden op de vijand veroverd. Toen ik het adres begin van dit jaar verifieerde bij de gemeente Zutphen bleek dat zij in hun archief als adres Boompjeswal 9 hadden genoteerd. Ik weet weinig van de eerste vrouw van mijn vader anders dan dat zij klein van stuk en tenger was en een prachtige zangstem had. Zij kenden elkaar al heel lang en zijn, wat in die tijd niet ongebruikelijk was, negen jaar verloofd geweest voordat zij in 1942 trouwden. De reden dat wij graag voor Christina Versteegh een steen willen laten leggen is als een eerbetoon aan de vrouw die zo vroeg moest sterven zonder iets tastbaars achter te laten in deze wereld. Zij en mijn vader hadden geen kinderen, zij is op slechts 30 jarige leeftijd plotseling uit het leven gerukt. Als dat niet gebeurd was waren wij er nooit geweest. Wij zijn, zeker nu we ouder worden, ons er meer en meer van bewust dat wij dankbaar zijn dat onze vader ons nooit met haatgevoelens jegens Duitsers of Duitsland heeft opgevoed. Hij had daar alle reden toe gehad maar heeft dat nooit gedaan. Hij heeft ons er altijd op gewezen dat onderling respect en dialoog beter werken bij conflicten. Dat vinden wij, zeker in huidige tijd, waarin zoveel onrust en en haatgevoelens heersen, nog altijd heel bijzonder. Klik op http://www.stolpersteinezutphen.nl/adres/boompjeswal-9" hier om de toespraak te lezen die werd voorgelezen tijdens het leggen van de Stolpersteine ter herdenking aan Christina Versteegh op 26 oktober 2015. Bron: Elisabeth van der Heijden Voor foto's en mogelijke films van het leggen van de Stolperstein, gaarne klikken op adres bovenaan.

Leeftijd bij overlijden: 

30

Johannes H. Burgers

Portretfoto: 

Bio: 

Mijn vader J. H. Burgers, is in 1942 gevangen genomen wegens het weigeren van werk en het helpen ontsnappen van gevangenen.

Hij kwam via kleinere kampen in januari 1943 terecht in Buchenwald. Hij werd in augustus/september 1943 op transport gezet naar de Hel van Dora. In april 1945 werd hij 'zogenaamd' bevrijd in Bergen Belsen. Hij kwam zwaar ondervoed en ziek in Nederland terug. Hier werd hij zelfs tweemaal geopereerd en verloor een long.

In het kort is dit het verhaal wat ik, als zoon, sinds enkele jaren boven water toverde. Hij heeft nooit hulp gehad of gewild. Zijn leven was een groot trauma. Dit was in mijn jeugd goed te merken, al wist ik en familieleden niet waar dat vandaan kwam. Tot vandaag wisten alle familieleden slechts dat hij in Buchenwald had gezeten. Verder niets. Zijn leven in de oorlog was een hel. En eigenlijk ook hierna.

Hij overleed in 1983. Dus niet in een kamp. Maar eigenlijk ook wel!!! Hij heeft nooit hulp gehad of willen aanvaarden. Ik zou dit dolgraag willen goedmaken met een Stolperstein!! Hij woonde destijds in de Geweldigershoek.

Vriendelijk groet, Freddie Burgers Foto's en films van het leggen van de Stolperstein: klik op adres bovenaan pagina.

Leeftijd bij overlijden: 

65

Sterretje : 

*

Abraham Weijel

Portretfoto: 

Bio: 

Abraham en Leentje zijn op 5 mei 1902 getrouwd. Abraham en Leentje hadden vijf zonen. Abraham was de zoon van Carel Weijel en Lena Dormits. Drie verwanten, Carel Weijel (01-12-1905), Jacob Weijel (16-08-1908) en Louis Weijel (18-09-1913) hebben de oorlog overleefd. Een zoon, ook Carel genaamd, is in de wieg overleden op 17 februari 1903.

Op donderdagmorgen trokken de slagers uit Zutphen naar de Havenstraat voor het kopen van hun dieren.  

 

 

 

Job Title: 

Slager

Leeftijd bij overlijden: 

68

Marcus Turksma

Portretfoto: 

Bio: 

Marcus was de zoon van Eliazer Turksma en Betje Vomberg. In 1940 was hij officieel woonachtig op de Nieuwstad 40a. Hij was gemengd gehuwd met Maria Johanna Hermina 'Mietje' Brugman en is van haar in 1938 gescheiden. Ze hadden drie kinderen: Eliazer Joseph 'Ies', Betje Roelofje en Maria Johanna H. (Riet) Turksma. "Mamma ('Mietje') kon nauwelijks lezen en schrijven. Ze had les gehad van de nonnen op de 'armen' school in breien en borduren. Dat heeft ze haar hele leven gedaan. Bij mijn zus hangt nog een geborduurd schilderij. Voor mij breidde ze rokken en broeken. Ze schreef stukken uit de krant na om te oefenen. Ze vertelde dat zij en Betje (haar oudste zus) paardenvijgen tegen de witte schorten van de meiden van de bovenschool gooiden. 's Avonds laat hielp ze Oma met knoopsgaaten maken in schorten voor 'Kronenburg' (nu Hema). Dan hadden ze de volgende dag weer brood op de plank.

Voordat ze 18 was moest ze trouwen met Marcus Turksma, een Jood. Hij was voorbestemd om met zijn Joodse nicht te huwen. Mamma was de eerste Goy (niet Jood) in de familie. Ze schrobde de slagerij en waste en streek. Ze was een zeer goede strijkster. Later werd het haar beroep. Op Zaterdag (Sabbath) stak ze de lampen aan bij de schoonfamilie." Hij was de broer van Rosetta, Joseph Hartog, Joseph Eliazer, Lion-Leon, Jonas, Elisabeth Lea en Aron Turksma. Al zijn kinderen hebben de oorlog overleefd. Eliazer Joseph (Ies) (23-09-1927) getrouwd met Geertrui van Loon (12-02-1928), verkoper van bouwkranen, overleed op 4 juli 2007 te Zutphen.

Marcus dreef een slagerij en werkte ook in een vleesfabriek. Marcus was voorzitter van de Zutphense Wielervereniging en actief in de sport. Hij roeide, kanode en was scheidsrechter bij de lagere klassen en vaste grensrechter bij voetblaclub Go Ahead. Op 4 oktober 1941 is Marcus door de Nederlandse politie - als één van de eersten - thuis opgepakt. Er was geen reden directe reden. Geschiedschrijver WWII De Jong noemt in dit verband als mogelijke reden, het in brand steken van boerderijen die in het bezit waren van NSB'ers. In september 1941 hielden de Nazi's reeds enkele razzia's buiten Amsterdam. In Arnhem en in Twente werden tussen 13 en 15 september honderden mensen opgepakt: joodse mannen. Dankzij div. waarschuwingen konden in Zutphen tal van joden onderduiken. De familie Groen vond geen adres en sloot zich ten einde raad op in eigen schuur. Ze werden niet gepakt! Helaas ontkwamen zeven Zutphense joden niet aan deze gruwelijke dodendans: Hartog Cohen, Louis Samuel Koppel, Eduard Noach, Leo Philips, Leon Philips, Marcus Turksma en Adolf Winter werden opgepakt. Op een aanhangwagen naar de Zaadmarkt gebracht en vandaar met alle anderen naar Mauthausen op transport gesteld. Niemand wist aanvanklijk wat er met hen zou gebeuren. B. de Metz, Israëlitisch leraar bij de Joodse Gemeente te Zutphen, ontving achtereenvolgens drie brieven 1941, gedateerd 30 oktober, 5 november en 15 november. In deze brieven deelde de Joodse Raad namens de Sicherheitzpolizei mede, dat bovengenoemde personen tussen 14 oktober en 1 november 1941 tengevolge van 'hersenbeschadiging' waren overleden in Mauthausen. Later zou blijken dat van de bijna 1000 joden die in 1941 naar Mauthausen waren gedeporteerd er in januari 1942 niet één meer in leven was. De Joodse Gemeente te Zutphen had haar eerste offers gebracht. Het zouden niet de laatste zijn. Voor Marcus is er op wens van zijn beide dochters een Stolperstein gelegd op Barlheze 42, de plek waar hij de meeste affiniteit mee had. De Sidneystraat 80 was zijn laatste onderduikadres. Zijn drie kinderen hebben de oorlog overleefd. Op de foto van slagerij De Turk (Polsbroek 23) staat Marc helemaal rechts, naast zijn vader. Dochter Riet Turksma: "In het boek 'Herdenking van Mauthausen' staat volgens mij de beste foto: Marc Turksma de klanten afrijdend met een mand vol vlees. Ook aan het eind van de middag werd rondgereden met "overdadig" vlees, heb ik wel gehoord. Mijn broer Ies, Isaac, ging als vierjarige met de bus (hij had een kaartje om de nek waar hij uit moest stappen in Deventer) vlees en worst brengen bij de vader van Marcus, mijn grootvader." Voor foto's en mogelijke films van het leggen van de Stolperstein, gaarne klikken op adres bovenaan.

Job Title: 

Slager

Leeftijd bij overlijden: 

42

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Stolpersteine gelegd?: 

Pages