Slachtoffer van de oorlog

Definitie Oorlogsgravenstichting:
Mensen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals een beschieting of bombardement, maar ook  de mensen die de oorlog overleefd hebben en hun ervaringen altijd met zich hebben meegedragen omschrijven wij als ‘slachtoffer van de oorlog’.

Hendrik van Enck

Portretfoto: 

Bio: 

Hendrik was in 1923 getrouwd met Mathilde Feith (1892-1975). Hij zat in het verzet. Hij wordt als omgekomen werknemer bij de Nederlandse Spoorwegen herdacht op een plaquette op het Station Zutphen.

Op 1 november 1944 waren er een reeks bombardementen op Station Twello. Mogelijk dat hij daarbij is omgekomen.

Zie ook: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=498194

Job Title: 

Spoorwegbeambte

Leeftijd bij overlijden: 

50

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Stolperstein: 

Johanna Klazina Bielderman

Portretfoto: 

Bio: 

Johanna Klazina was de dochter van Emma Bielderman-Peters en Johan Bielderman, papiersnijder. Samen met haar broer Leo en haar vader kwam ze - vlak voor de Bevrijding van Warnsveld - om het leven door een granaatscherf tijdens oorlogshandelingen. Haar geboortedatum is een schatting.

Job Title: 

Costuumnaaister

Leeftijd bij overlijden: 

21

Sterretje : 

*

Hendrik Jan Post

Portretfoto: 

Bio: 

Hij was getrouwd met Jansje van de Broek. Hij woonde in de Albert Cuijpstraat 31 in Zutphen. Zijn geboortedatum is een schatting. Op het Station Zutphen staat hij vermeld als omgekomen NS-er: http://natuurcultuur.nl/download?type=document&docid=498194

Om een indruk te krijgen wat sommige treinmachinisten aan het eind van WWII meemaakten, hierbij een link naar een van de vele verhalen: http://www.heurter.nl/De%20aanval.html en http://www.drentheindeoorlog.nl/?aid=508

Job Title: 

Treinmachinist

Leeftijd bij overlijden: 

51

Foto persoon overig: 

Johannes Henricus Antonius IJpinga

Portretfoto: 

Bio: 

Hij was de zoon van Johanna Wilhelmina Maria IJpinga-van der Pol en Klaas IJpinga, kandidaat hoofdassistent Directe Belastingen. Tegelijkertijd met zijn drie jaar oudere broer Hilarius Johannes Petrus IJpinga, kwamen ze -vlak voor de Bevrijding van de Hoven, door oorlogshandelingen om het leven. Zijn geboortedatum is een schatting.

Leeftijd bij overlijden: 

11

Hilarius Johannes Petrus IJpinga

Portretfoto: 

Bio: 

Hij was de zoon van Johanna Wilhelmina Maria IJpinga-van der Pol en Klaas IJpinga, kandidaat hoofdassistent Directe Belastingen. Tegelijkertijd met zijn drie jaar jongere broer Johannes Hendricus Antonius IJpinga, kwamen ze -vlak voor de Bevrijding van de Hoven, door oorlogshandelingen om het leven. Zijn geboortedatum is een schatting.

Leeftijd bij overlijden: 

14

Pages