Slachtoffer Engelse bombardement

Het bombardement op Zutphen vond plaats op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen wilden de Oude IJsselbrug in Zutphen bombarderen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen. De bommen kwamen echter vooral op de nabij gelegen stadswijk aan de centrumkant van het station terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert werden bijna compleet weggevaagd. Het stationsgebouw werd zwaar beschadigd, maar bleef tot 1952 in gebruik. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden en honderden gewonden. 92 doden werden begraven op de algemene en katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg. Het aantal doden liep op tot boven de honderd, omdat een aantal vermisten nooit werd teruggevonden.[1]

Voor deze burgerslachtoffers, maar ook voor de Canadese militairen die sneuvelden bij de bevrijding van Zutphen en voor de Zutphenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië omkwamen, werd op 10 april 1950 het Gideon-monument onthuld. Het staat in het Kloosterhof bij de Broederenkerk aan de Rozengracht. Op de Algemene begraafplaats Zutphen is een herdenkingsmonument bij het graf van dertien slachtoffers. Het werd onthuld bij de allereerste Nationale Dodenherdenking op 4 mei 1946.

Twee weken voor het bombardement op Zutphen van 14 oktober 1944 werd er in de ochtend van donderdag 28 september 1944 ook een geallieerd bombardement op Zutphen uitgevoerd. Doelwit was toen een Duitse munitietrein op het spoorwegemplacement. Het doel werd getroffen, maar de ontploffende munitie, waaronder pantsergranaten, beschadigde tientallen huizen, industriegebouwen en de concertzaal Buitensocieteit. De trein stond opgesteld tussen de Overweg en de Industrieweg.

Een klein bombardement vond nog plaats op 1 februari 1945. Er vielen enkele bommen op de kruising van de Kerksteeg en Rode Torenstraat. Een tiental huizen raakte zwaar beschadigd of werden totaal verwoest. Het strategische doel ervan is onbekend.

Bron: Wikipedia

Hendrika Johanna Carolina Maria Hoornberg

Portretfoto: 

Bio: 

Zij was de dochter van Johanna Maria Tulp uit Zwolle die op 8 februari 1952 overleed op 76 jarige leeftijd in Rotterdam en Rudolph Karel Maria Hoornberg uit Amsterdam die op 1 april 1942 op 62 jarige leeftijd in Rotterdam .
Ze kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardemant op de IJsselbrug van Zutphen. Van haar is geen adres of verdere informatie te achterhalen.

Job Title: 

Telefoniste

Leeftijd bij overlijden: 

38

Sterretje : 

*

Hendrik Krikke

Portretfoto: 

Bio: 

Hendrik Krikke kwam uit een familie van kapiteins. In zijn familie, die ook in Zutphen woonde, waren naast hem, nog twee van beroep sleepbootkapitein op de IJssel. Hendrik woonde in de Waterstraat 7. Hendrik's vrouw, Jantje Hasper, zou niet allen haar man verliezen maar ook, drie jaar later, haar dochter Elsina Krikke. Zijn geboortedatum is een schatting.

Job Title: 

Caféhouder

Leeftijd bij overlijden: 

41

Sterretje : 

*

Christina van Heesch

Portretfoto: 

Bio: 

Zij kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug. Ze was de dochter van Jacoba Rosenberg uit Arnhem en Christianus Josephus Cornelius van Heesch uit Reusel (NB). Ze woonde op kamers in de Novalaan 61-II te Arnhem. 

Job Title: 

Tekenares kadaster te Zutphen

Leeftijd bij overlijden: 

29

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Anthonius Herman van Bosheide

Portretfoto: 

Bio: 

Hij is omgekomen tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug. Hij was de zoon van Jansje Schimmel en Gerrit Jan van Bosheide, huisschilder en 'koster der Broederenkerk'. De familie woonde aan de Rozengracht 11. Zijn geboortedatum is een schatting.

Job Title: 

Leerling schilder

Leeftijd bij overlijden: 

18

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Matthijs Adrianus Brugman

Portretfoto: 

Bio: 

Hij was de zoon van Maria Theresia van Dam en Hendrikus Johannes Brugman. Hij kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug. Hij woonde in de Apenstert nr. 1. De straat die door het mislukte Engelse bombardement verween. 

 

Job Title: 

Matroos

Leeftijd bij overlijden: 

18

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Bernardina Johanna van Dillen-Vrossink

Portretfoto: 

Bio: 

Zij kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug. Ze was getrouwd met Johannes Albertus van Dillen, meubelmaker. Ze kregen samen een dochter Johanna Maria Hendrika van Dillen, die helaas na twee weken overleed. Ze woonden in de Beekstraat 35a. 

Leeftijd bij overlijden: 

53

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Frederika Louisa Brouwer-Groenhuis

Portretfoto: 

Bio: 

Ze was de dochter van H. Groenhuis, timmerman. De familie woonden op de inmiddels afgebroken Marschweg 68. Ze kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug. Ze was getrouwd met Albertus Dirk Brouwer. Haar geboortedatum is een schatting.

Leeftijd bij overlijden: 

18

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Pages