Tröbitz

Bevrijd door de Amerikanen Tröbitz is een gemeente in de Duitse deelstaat Brandenburg en maakt deel uit van het Landkreis Elbe-Elster. Tröbitz telt 734 inwoners.

Op 23 April 1945 is bij Tröbitz een trein achtergelaten met gevangenen. Die trein had wekenlang tussen de frontlinies gereden; de bedoeling was om de trein vanuit concentratiekamp Bergen-Belsen naar een ander concentratiekamp te brengen. Van de oorspronkelijk 2500 inzittenden waren reeds 550 gestorven toen de trein strandde in Tröbitz.

 

Julie Vles-Schwarz

Portretfoto: 

Bio: 

Ze was getrouwd met Salomon Schwarz (Rotterdam 23/07/1878 - Bergen-Belsen 4 november 1944). Begin april 1945 werden gevangenen uit het concentratiekamp Bergen-Belsen overgebracht naar het concentratiekamp Theresienstadt. Een van de drie daarvoor gebruikte treinen is bij het dorp Tröbitz door het Russische leger bevrijd. Vele inzittenden hebben deze treinreis niet overleefd. Van degenen die de treinreis overleefden, is een groot aantal gestorven aan de gevolgen van de uitgebroken vlektyfusepidemie. De overledenen werden begraven in een gemeenschappelijk graf achter de directiebarakken van de steengroeve “Hansa”. Julie Vles-Schwarz is in dit gemeenschappelijke graf ter aarde besteld. Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Opsporing Joodse personen, lijst van overledenen die in Tröbitz en omgeving ter aarde zijn besteld

Leeftijd bij overlijden: 

66

Woonplaats: 

Overveen

Straatnaam buiten Zutphen: 

Julianalaan 11

Land: 

Nederland

Stolperstein: 

Antje De Vries-Elzas

Portretfoto: 

Bio: 

Antje was getrouwd met Bernhard Simon de Vries (Hoorn 24-10-1873 - Bergen Belsen 21 januari 1945), koopman van beroep.

Ze woonden aan de chique Sophialaan 47 in Amsterdam.

Leeftijd bij overlijden: 

66

Foto persoon overig: 

Woonplaats: 

Amsterdam

Straatnaam buiten Zutphen: 

Sophialaan 47

Land: 

Nederland

Stolperstein: