Zutphen 4045

Britten komen crash bommenwerper in Zelhem herdenken na 75 jaar

ZELHEM - Een delegatie van de Britse luchtmacht én de regering van Groot Brittannië komt eind september naar Zelhem om de crash van bommenwerper Lancaster ED470 te herdenken. Dat vliegtuig stortte op 23 september 1944 neer in een weiland langs de Hummeloseweg. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om, de staartschutter heeft zichzelf als enige kunnen redden.

28/08/2019

Warmtejubileum met zure bijsmaak: 'Het feest gaat sowieso door'

Het is feest in Warnsveld. Maar wel een feest met een zure bijsmaak. Vrijdag 23 augustus 1944 werd hier in de Rijksstraatweg het nationaal warmterecord van 38,6 graden Celsius gemeten. Een prachtig jubileum dat het dorp groots wilde vieren, maar een maand geleden sneuvelde het record. De Warnsvelders blijven niet treuren: ze vieren vandaag tóch dat ze dat record bíjna 75 jaar hadden.

23/08/2019

Gilze en Rijen komt 'hittewimpel' toch niet ophalen

75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische 'hittewimpel' in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door. 

22/08/2019

Nieuwe hefkabels voor IJsselbrug Zutphen

De IJsselbrug in Zutphen kent een lange geschiedenis. In 1865 is de eerste spoorbrug in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog is de brug twee keer opgeblazen, eerst door het Nederlandse leger en vijf jaar later door de Duitsers. De brug is vlak na de oorlog herbouwd, in een tijd dat er veel schaarste was aan middelen. In de loop der jaren is de brug grondig gerenoveerd en onderhouden. Zondag 4 augustus zijn de hefkabels weer aan de beurt om vervangen te worden.

02/08/2019

Pages