William Gibbs Abbott

9 mei 1922 te Epsom, Auckland Nieuw Zeeland ✡ 9 september 1944 te Zutphen.
William Gibbs woonde en bereikte de leeftijd van 22 jaar.
Beroep: Sergeant Pilot

William was een Nieuw Zeelandse vlieger in dienst van de RAF. Servicenummer: NZ424401. Hij was 6 augustus 1941 in dienst getreden. In zijn laatste brief aan een zuster schreef William dat het zijn grootste wens was te helpen to tidy things up om daarna weer snel terug te keren naar huis. Het verliep helaas anders. Op 9 september 1944 maakte hij in de omgeving van Zutphen een verkenningsvlucht. Hij had als opdracht Duitse militaire voertuigen aan te vallen. Hoogstwaarschijnlijk is hij geraakt door Duits afweergeschut en in de uiterwaarden van de IJssel, tegenover de Vispoorthaven, neergestort. Hij is op de Algemene Begraafplaats in Zutphen met Duitse eer begraven. Graf: 2115. Hij werd 22 jaar.

In 1995 adopteerde de scotinggroep de Jan van Riebeeck zijn graf. Zij zochten contact met William's familie. Die hadden tot dan toe niet veel vernomen van zijn lot. Alleen zijn ouders wisten van zijn vermissing, maar hebben overmand door verdriet dit niet kunnen vertellen aan zijn zussen.

Hij was opgeleid op het Kings College, waar hij lid was van het Town House 1936-1939. Hij was een goed atleet en lid van de Parnell Tennis Club.

Voordat hij naar Engeland vertrok, had hij in Nieuw Zeeland met goed gevolg zijn opleiding tot piloot afgesloten.

Zijn squadron gaf tijdens D-Day luchtsteun. Op zijn 21ste voerde hij als piloot luchtgevechten uit boven de beruchte Falaise zak in Frankrijk.

Op 5 augustus 1944 startte hij als RAF-piloot in het 19e Squadron. Hij vloog tot zijn overlijden 13 operations.

Hij ontving de volgende onderscheidingen: 1939-1945 Star ; Defence Medal ; War Medal 1939-1945 en de New Zealand War Service Medal.

 

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.