Samuel (Mommie) Schwarz

28 juli 1876 te Zutphen Nederland ✡ 19 november 1942 te Auschwitz.
Samuel (Mommie) woonde Sarphatipark 42 IV Amsterdam en bereikte de leeftijd van 66 jaar.
Beroep: Kunstschilder en boekbandontwerper

Mommie werd geboren als tiende kind van Lezer Schwarz en Julie Winter. Het gezin telde 11 kinderen. Hij was getrouwd met Else Berg (19/02/1877 - Auschwitz 19 november 1942). Hij was de zoon van een succesvol industrieel. Hij kreeg zijn schildersopleiding in Antwerpen, en woonde in New York, Madrid en Berlijn.

Zijn vrouw Else Berg werd geboren in het in Opper-Silezië gelegen Ratibor. Haar vader bezat een sigarenfabriek. Zij kreeg haar schildersopleiding in verschillende landen. Samuel Schwarz en Else Berg hebben elkaar omstreeks 1910 ontmoet. Omdat hij belangstelling had voor het Duitse expressionisme, zocht hij in Berlijn zijn schilderende nicht op. Met haar bezocht hij Parijs en in 1910 vestigde zij zich in Amsterdam. In 1916 gingen ze wonen in de 2de Jan Steenstraat in de Amsterdamse Pijp, waar de zolder werd verbouwd tot enkele atelierwoningen.

Het adres werd een verzamelplaats van kunstenaars, schrijvers en musici en stond bekend als de 'Jan Steenzolder'. Ze vormden een kunstenaarsechtpaar. Beiden worden gerekend tot de Bergense school. Het echtpaar speelde een belangrijke rol in het Amsterdamse kunstenaarsleven. In 1927 betrok het echtpaar ieder een eigen appartement in het Sarphatipark 42 in Amsterdam. Dit adres wordt berucht vanwege de vele feesten die er werden gegeven.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog doken ze onder in Baambrugge, maar ze keerden weer terug naar Amsterdam, vermoedelijk uit angst voor verraad. Samuel Schwarz en Else Berg weigerden een ster te dragen of onder te duiken. Zij werden op 12 november 1942 in Amsterdam opgepakt en via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Ze werden direct na aankomst op 19 november 1942 omgebracht.

Mommie wordt herdacht op een gedenkteken in Bergen. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.