Maurits van Thijn

4 mei 1891 te Wageningen Nederland ✡ 16 november 1943 te Nijmegen.
Maurits woonde Teniersstraat 35 en bereikte de leeftijd van 52 jaar.
Beroep: Steenhouwer

Biografie

22 mei 2018

Over Maurits van Thijn

Door: Redactie Joods Monument

Maurits van Thijn was een zoon van Lodewijk van Thijn en Betje van der Horst. Hij werd geboren in Wageningen op 4 Mei 1891 en was afkomstig uit een familie van vleeshouwers en was zelf ook slager van beroep. Volgens de overlijdensacte van zijn dochtertje was Maurits echter steenhouwer.
Op 20 November 1922 trouwde hij in Schoten (Haarlem) met Hanna Keizer (1897, Haarlem), een dochter van de slager Lodewijk Keizer en Henderina van de Kaars. Het echtpaar verhuisde naar Zupthen waar in Februari 1924 hun dochtertje Bettij werd geboren, echter na 4 maanden op 20 juni 1924 is zij al overleden.

Volgens de informatie van de registratiekaart van Maurits van Thijn uit de cartotheek van de Joodse Raad, is Hanna Keizer in 1948 "met onbekende bestemming vertrokken".  Zij heeft dus de oorlog overleefd. Maurits van Thijn echter is op 16 November 1943 in Nijmegen overleden.

Bronnen: website wiewaswie.nl; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Maurits van Thijn.

Maurits van Thijn en zijn echtgenote Hannan Keizer woonden in 1941 nog in Zutphen. Vermoedelijk zijn zij ondergedoken in Nijmegen. In ieder geval heeft Maurits dat gedaan. Hij stond in Zutphen op het deportatieoverzicht als "onvindbaar"geregistreerd.  Hanna heeft de oorlog overleefd en heeft Maurits in 1945 aangegeven als zijnde overleden in Nijmegen in 1943.

Aanvulling Alize Hillebrink (Correspondent Achterhoek Nieuws), 22-04-2022:

De familie Kohlbrink kreeg in het najaar van 1944 het huis toegewezen aan de Tenierstraat 35. Het huis van de familie Kohlbrink was na het bombardement onbewoonbaar verklaard. John Kohlbrink vertelde in maart 2022: “Annie (moet Hanna zijn geweest) heeft na de oorlog bij ons op de stoep gestaan. Ze heeft nog geen jaar bij ons gewoond. Wij mochten in het huis blijven wonen. In 1950 hebben mijn ouders het huis met gesloten beurs geruild. Een driehoeksruil met twee andere huizenbezitters buiten Zutphen.”

Hanna is daarna waarschijnlijk naar Haarlem gegaan. Hanna heeft aanspraak gemaakt op de woning van haar halfbroer Eliazer Drielsma in Haarlem. Bekend is dat Hanna dit pand in de jaren zeventig heeft verkocht.

 

Maurits van Thijn had meer huizen ni Zutphen, nl:

Tenierstraat 17 en 35

Leestenscheweg 91

Berkelsingel 209

Jan Steenstraat 33

Buitensingel 207

 

Bronnen:

www.oorlogsdodennijmegen.nl;  www.oorloginnijmegen.nl De onderduik, Joden van elders die in Nijmegen onderdoken. blz 6.

Bronnen: website www.wiewaswie.nl en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Lodewijk Keizer en informatie, verstrekt door Mevr. Marian Pijpstra-Cranenbroek uit Haarlem.