Margaretha Hendrika Doornberg-Kiezebrink

15 mei 1922 te Zutphen Nederland ✡ 14 oktober 1944 te Zutphen.
Margaretha Hendrika woonde Barlheze 56 en bereikte de leeftijd van 22 jaar.

Ze kwam om het leven tijdens het mislukte Engelse bombardement op de IJsselbrug van Zutphen. Ze was getrouwd met Gerrit Doornberg, paardenkoopman, en woonden -volgens het officiele Adresboek van Zutphen- op de Barlheze 56a. Mogelijk bewoonden ze ook het huis op nr. 57 a. Haar geboortedatum is een schatting.

Uit Mijn Gelderland: 'Het huis Barlheze 57a, waarvan het huisnummer is verdwenen, kent een trieste geschiedenis. Hier woonde het jonge echtpaar Gerrit en Hendrika Doornberg-Kiezebrink. Zij waren kort voor het bombardement getrouwd, op 9 september 1944. Na hun huwelijk trokken ze in bij de ouders van de bruid.

Bij het bombardement kwam Hendrika, nog maar 22 jaar oud, om het leven. Toen de slachtoffers werden herdacht op 17 oktober 1944, drie dagen na het bombardement, stond haar kist tussen de vele andere voorin de overvolle Walburgiskerk. Herkenbaar, want haar bruidsboeket dat sinds het huwelijk in het woonhuis aan de Barlheze had gestaan, lag op de kist en ging mee naar haar laatste rustplaats. De wittebroodsweken waren toen nog niet eens voorbij.' 

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.
Meer informatie over Margaretha Hendrika Doornberg-Kiezebrink op http://www.geldersarchief.nl/zoeken/.