James Mosley

28 november 1906 te Onbekend Canada ✡ 4 april 1945 te Warken.
James woonde en bereikte de leeftijd van 38 jaar.
Beroep: Sapper (Genie soldaat)

Mosley was sapper (geniesoldaat) bij 18 Field Company van de 3rd Canadian Infantry Division van de Royal Canadian Engineers.

Op 4 april 1945 raakte hij gewond bij Warken, een buurtschap bij Warnsveld, toen daar binnen vier seconden vier granaten insloegen. Later die dag overleed Mosley in het Canadese Hospitaal (2nd Canadian Casualty Clearing Station) in het Patersklooster te 's-Heerenberg.

Hij werd tijdelijk begraven op de Algemene Begraafplaats aldaar.
Op 4 april had 18 Field Company bij ditzelfde incident nog drie slachtoffers te betreuren. Alle vier staan zij vermeld op het monument dat op 1 mei 1995 in Leesten werd onthuld om de 36 geallieerde militairen, meest Canadezen, te eren die in april 1945 bij de bevrijding van de toenmalige gemeente Warnsveld zijn omgekomen. Negen van hen, waaronder vier van 18 Field Company, hebben tijdelijk in Bergh begraven gelegen.

Mosley is in 1946 herbegraven in graf XVII-F-14 op de Canadese Militaire erebegraafplaats Groesbeek. Zijn naam staat vermeld in het Second World War Book of Remembrance. Dit gedenkboek, met de namen van meer dan 44.000 Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt in de Peace Tower van het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.
Zijn naam ontbreekt op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg. Van de Royal Canadian Engineers hebben in Bergh ook tijdelijk begraven gelegen: §  Sapper M.J.L. Clouatre (16 Field Company) § Sapper I. Flowers (1 Road Construction Company) § Sapper C.K. Fraser (18 Field Company) § Sapper D.A. Hebblethwaite (18 Field Company) § Sapper E.F. Holbrook (18 Field Company) § Lance-Sergeant C.O. Overby (16 Field Company).