Erich Moritz Emile Neumann

Frankfurt, - Sobibor,
Erich Moritz Emile werd 17 jaar
Woonde Brugstraat 5
Er is een Stolperstein voor Erich Moritz Emile gelegd.

Familie

Biografie

Foto: Deze foto kregen we van Wim Hoevers die samen met Erich op de foto staat. Erich Neumann staat vrij in het midden, klein donker haar, met rond brilletje. Er naast staat links Wim Hoevers.
 

Gesprek met Wim Hoevers(1926) op 6 febr 2014 en 14 april
 
Wim Hoevers zat samen met Erich Neumann op de Gemeente HBS in de Waterstraat. Ze waren klasgenoten en bevriend. De vader van Erich had een groothandel in wijnen in de Brugstraat.
Waarschijnlijk zijn ze in de dertiger jaren vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. De situatie voor Joden was daar al erg beroerd. De moeder van Erich, Sarah  Neumann-Bachrach kwam oorspronkelijk uit Nederland, uit Elst. Erich heeft op de lagere school in Zutphen gezeten (school F, een zgn opleidingsschool waar ook Franse les werd gegeven.) De heer Hoevers had op een soortgelijke school gezeten, school A.
Omdat Erich in verband met de sjabbat op zaterdag niet naar school ging, kwam hij altijd op zondagochtend naar Wim Hoevers. Hij kreeg dan te horen wat in de les was behandeld en wat het huiswerk was. Verder waren ze ook goede vrienden die dan graag tijd samen door brachten. Ze waren graag samen buiten, vond Erich heerlijk, want hij woonde in de ”stad”, Stationsweg. Ze waren vaak bij de Baakse overlaat als het water flink stroomde. Erich was zeer welkom in huize Hoevers (Gasthuiskamp). Daar werd geen onderscheid gemaakt tussen joods en niet-joods. Op school was dit hetzelfde.
De heer Hoevers is ook wel bij Erich thuis geweest. Hij herinnert zich een verjaardag waar hij zijn eerste glaasje witte wijn dronk en lekkere hapjes kreeg. Ook noemt hij een bureau waar de glassplinters nog inzaten van waarschijnlijk de Kristallnacht. dat maakte diepe indruk op hem.
 
Dit contact ging door tot de joodse leerlingen niet meer naar de HBS mochten, maar naar een ”eigen” school moesten. Mej. Goudeket, eerder docente van de HBS, gaf ze les in de Tilstraat.
Tot grote spijt van de heer Hoevers is het contact toen verloren gegaan. Nog altijd leeft bij hem de vraag waarom het zo gelopen is en waarom niet hij of Erich of diens ouders hebben gevraagd of hij de oorlogsperiode bij de familie Hoevers zou kunnen verblijven. Een vraag waar we nooit antwoord op zullen krijgen.
 
 

 
 

Bronnen