David Alfred Hebblethwaite

2 februari 1918 te Kent, Ontario Canada ✡ 4 april 1945 te Warken.
David woonde en bereikte de leeftijd van 27 jaar.
Beroep: Sapper (Genie soldaat)
Graf XXII.D.7

David Alfred Hebblethwaite (27) uit Canada werd geboren op 2 februari 1918 als zoon van James Alfred Hebblethwaite en Sarah Jane Clingersmith. Zij hadden 10 kinderen. Hij was sapper (geniesoldaat) bij 18 Field Company van de Royal Canadian Engineers.

Hij sneuvelde op 4 april 1945 bij Warken, een buurtschap bij Warnsveld, toen daar binnen vier seconden vier granaten insloegen. Behalve Hebblethwaite had 18 Field Companybij dit incident nog drie slachtoffers te betreuren. Alle vier staan zij vermeld op het monument dat op 1 mei 1995 in Leesten werd onthuld om de 36 geallieerde militairen, meest Canadezen, te eren die in april 1945 bij de bevrijding van de toenmalige gemeente Warnsveld zijn omgekomen. Negen van hen, waaronder vier van 18 Field Company, hebben tijdelijk in Bergh begraven gelegen.

Hebblethwaite werd begraven bij de Schutterstent van het St. Jansgilde in Beek, waar toen een Canadese verbandplaats was. Hij werd op 10 maart 1946 herbegraven in graf XXII-D-7 op de Canadese Militaire erebegraafplaats Groesbeek, tussen Walker en Fraser.

Zijn naam staat vermeld in het Second World War Book of Remembrance. Dit gedenkboek, met de namen van meer dan 44.000 Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt in de Peace Tower van het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.

Zijn naam ontbreekt op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg. Van de Royal Canadian Engineers hebben in Bergh ook tijdelijk begraven gelegen: §    Sapper M.J.L. Clouatre (16 Field Company) §    Sapper I. Flowers (1 Road Construction Company) §    Sapper C.K. Fraser (18 Field Company) §    Sapper E.F. Holbrook (18 Field Company) §    Sapper J. Mosley (18 Field Company) §    Lance-Sergeant C.O. Overby (16 Field Company).

De namen van Hebblethwaite en de andere gesneuvelden van zijn compagnie op het monument in Leesten. De sterretjes geven aan dat zij in Groesbeek begraven zijn; de meeste Canadezen die in Warnsveld sneuvelden, liggen in Holten.