Jan Steenstraat 15



Personen


  • Joseph Weijel
    Zutphen,
    Auschwitz,
    Joseph werd 54 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Joseph

  • Elisabeth Weijel-Meijers
    Doesburg,
    Auschwitz,
    Elisabeth werd 48 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Elisabeth

  • Joseph Weijel
    Zutphen,
    Auschwitz,
    Joseph werd 12 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Joseph

  • Izaak Meijer Weijel
    Zutphen,
    Auschwitz,
    Izaak Meijer werd 10 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Izaak Meijer

  • Carolina Johanna Weijel
    Zutphen,
    Auschwitz,
    Carolina Johanna werd 6 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Carolina Johanna

Joseph was de jongste zoon uit een gezin van elf kinderen en geboren in Zutphen. Zijn ouders, Joseph Weijel en Carolina Zilversmit, trouwden in 1869 en vestigden een slagerij aan de Barlheze 44. Zijn vader Joseph was geboren in Zutphen, zijn moeder Carolina kwam uit Dalen in Drenthe.

Josephs vader overleed in 1919 op 78-jarige leeftijd, inmiddels 49 jaar getrouwd met Carolina. Zij plaatste een advertentie in het Nieuw Israëlitisch weekblad. Carolina overleed vijf jaar later in 1924 en werd begraven op de Joodse begraafplaats in Zutphen. Op haar graf staat de volgende tekst (vertaald uit het Hebreeuws):
Hier rust een flinke vrouw, die al haar dagen gerechtigheid najaagde. Dit is mevrouw Gella, dochter van Dov, weduwe van Joseef, zoon van Ja’akov Weijel. Directrice van de Chevra Kadiesja (Het Heilige Genootschap dat de begrafenissen verzorgt) “Gemiloet Chassadiem” (Het bewijzen van liefdadigheid) en de naam van haar moeder Mindele. Zij ging naar haar eeuwigheid op dinsdag 27 Tammoez van het jaar 5684. T.N.Ts.B.H.

De slagerij werd voortgezet door de vrijgezelle zoon Levi, mogelijk samen met de oudste broer Jacob. Levi bleef in de Barlheze 44 wonen, samen met zijn eveneens niet getrouwde zussen Elske, Kaatje en Johanna.

Joseph trouwde in 1928 met Elisabeth Meijers en zij kregen samen drie kinderen. Het gezin vestigde zich op de Jan Steenstraat 15. Dit was dicht bij zijn oudere broer Abraham, die aan de Rembrandtstraat woonde.

Joseph is net als zijn vader en broers Abraham, Levi, en Jacob veehandelaar en slager. Daarmee traden zij in de traditie van hun opa, Jacob Weijel. Zijn oudere broer Bernard was de enige van de zoons die buiten Zutphen ging wonen. Hij vestigde zich in Zwolle als handelaar in lompen en metalen. Zijn zus Mina verliet Zutphen en ging naar Dinxperlo waar zij, toen zij 49 was, trouwde met Leeman Heilbron.

Elisabeth komt uit een gezin van acht kinderen waarvan er twee als baby overleden. Ze groeide op met vijf boers. Haar vader, Izaak Meijers geboren in Borculo, was koopman en getrouwd met Johanna de Winter uit Oss. Elisabeths broers Jacob en Emiel woonden in Doetinchem en overleefden net als zij, de oorlog niet. De andere broers, Abraham, Leopold en Michel deden dat wel. De zoon van Jacob, genaamd Rudy, overleefde de oorlog ook en werd opgenomen in het gezin van Elisabeths jongste broer Michel.

Rudy Meijers en zijn neven Leo en Jaap kregen in december 2020, als nabestaanden, het servies dat de familie van hun oom Emiel aan de buren gaf voordat zij in de onderduik gingen. Hierover publiceerde het Noord Hollands Dagblad op 15 december 2020.

Dit verhaal is geschreven door Martine & Jan Hodes.