Jelle Bouma

2 September 1892 te Sint Annaparochie Nederland ✡ 21 March 1945 te Zutphen.
Jelle woonde Buitensingel 170 en bereikte de leeftijd van 52 jaar.
Beroep: Politieagent

Woonde in Zutphen, Buitensingel 170. Zoon van IJsbrand Bouma en Elske de Groot. Gehuwd met Antje Weitz. Politieagent (opperwachtmeester). Nederlands Hervormd.

Bouma is door hoofdwachtmeester van de staatspolitie Cornelis Pieter Heil (5 april 1913 Utrecht) op de Warnsveldseweg vermoord. De beide politiemannen hadden elkanders pad gekruist.
Kees – roepnaam – Heil hield zijn collega aan, omdat die hem niet had gegroet en de andere kant op had gekeken. Hij wilde weten waarom Bouma hem niet had gegroet. Volgens hem had de ander hem toegevoegd: ‘Ik sla je liever de hersens in.’ Dat was voor Heil reden om Bouma op grond van belediging aan te houden.

De laatstgenoemde trachtte weg te komen. Hij werd door Heil in de buik geschoten. Getuigen hebben verklaard dat het slachtoffer toen zijn gummistok had getrokken. Het schot dat Heil daarop afvuurde, trof Bouma dodelijk.

Het Bijzonder Gerechtshof in Arnhem veroordeelde Heil in november 1948 tot de doodstraf. In augustus 1949 verleende koningin Juliana hem gratie. De doodstraf werd omgezet in een levenslange gevangenisstraf. (Bron: Jan Kreijenbroek, Zutphen in Oorlogstijd).

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.