Nieuws

Geselecteerde nieuwsberichten uit de (inter)nationale, regionale en locale pers over de Tweede Wereldoorlog in Zutphen, Warnsveld en de Achterhoek.

Na 75 jaar wordt razzia in Aaltense kerken herdacht

AALTEN - 48 jonge mannen zijn er opgepakt bij een razzia op zondag 30 januari 1944. Dat gebeurde bij een overval door de Duitse bezetter op twee Aaltense kerken. De jongemannen zijn door de Duitse bezetter afgevoerd naar de koepelgevangenis in Arnhem. Een aantal van hen overleefde de Duitse gevangenschap daarna niet. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten heeft hun verhalen opgespoord.

07/11/2018

Jan woont al sinds 1928 aan de grens bij Duitsland: ‘Er is hier een hele hoop gesmokkeld’

HOLTERHOEK - Jan Tuinte (90) woont al zijn hele leven op 300 meter van de Duitse grens in het buurtschap Holterhoek bij Groenlo. Tussen Duitsland en Nederland was er na de Tweede Wereldoorlog een levendige handel. Smokkelaars probeerden de kommiezen (douanebeambten, JH) te slim af te zijn en een centje bij te verdienen.

28/10/2018

Deze verzetsstrijder krijgt 73 jaar na zijn dood een eigen straat in Zutphen

In 1940 vertrekt KNIL-militair Gradus van 't Hul met zijn gezin vanuit Indonesië naar Nederland voor een vakantieperiode in Zutphen. Op de dag dat het gezin weer terug wil keren naar Indonesië breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Gradus blijft noodgedwongen in zijn geboorteplaats en zet zich tijdens de oorlog in voor het verzet. Dat blijft hij doen tot aan zijn dood in 1945. Nu, meer dan zeventig jaar later, wordt in Zutphen een straat naar hem vernoemd.

18/08/2018

Pages