Nieuws

Geselecteerde nieuwsberichten uit de (inter)nationale, regionale en locale pers over de Tweede Wereldoorlog in Zutphen, Warnsveld en de Achterhoek.

Warmtejubileum met zure bijsmaak: 'Het feest gaat sowieso door'

Het is feest in Warnsveld. Maar wel een feest met een zure bijsmaak. Vrijdag 23 augustus 1944 werd hier in de Rijksstraatweg het nationaal warmterecord van 38,6 graden Celsius gemeten. Een prachtig jubileum dat het dorp groots wilde vieren, maar een maand geleden sneuvelde het record. De Warnsvelders blijven niet treuren: ze vieren vandaag tóch dat ze dat record bíjna 75 jaar hadden.

23/08/2019

Gilze en Rijen komt 'hittewimpel' toch niet ophalen

75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische 'hittewimpel' in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door. 

22/08/2019

Nieuwe hefkabels voor IJsselbrug Zutphen

De IJsselbrug in Zutphen kent een lange geschiedenis. In 1865 is de eerste spoorbrug in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog is de brug twee keer opgeblazen, eerst door het Nederlandse leger en vijf jaar later door de Duitsers. De brug is vlak na de oorlog herbouwd, in een tijd dat er veel schaarste was aan middelen. In de loop der jaren is de brug grondig gerenoveerd en onderhouden. Zondag 4 augustus zijn de hefkabels weer aan de beurt om vervangen te worden.

02/08/2019

Duits jochie in een door de oorlog zwaar getroffen Nederlands gezin: ‘Meer naastenliefde is niet mogelijk’

Na de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Duitse kinderen naar Nederland gehaald om aan te sterken. Gerhard Schröder was een van hen, Hij verbleef bij de familie Stapelkamp in Rotterdam. Onlangs was hij terug, in Rotterdam. En in Aalten, bij burgemeester Anton Stapelkamp.

01/07/2019

Het drama van de omgekomen Leike (12) en Fien (12) in het openluchttheater in Loil

LOIL - Na tien jaar komt er weer een openlucht-spel in Loil. Ging het in 2010 om het 100-jarig bestaan van het dorp, in 2020 gaat het om 75 jaar bevrijding. De aanleiding voor het verhaal is een drama dat zich vier dagen na de bevrijding in 1945 afspeelde bij de meisjesschool en het klooster in Loil.

19/06/2019

Pages