Westerbork

Kamp Westerbork (officieel: Polizeiliches Durchgangslager Westerbork) was gelegen op de Drentse heide bij Hooghalen en genoemd naar de toenmalige gemeente Westerbork waar het kamp in was gelegen. Kamp Westerbork is bekend geworden als voorportaal van de vernietigingskampen van waar 107.000 in Nederland wonende Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsmensen werden gedeporteerd naar kampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.Vanuit kamp Westerbork vertrok 93 keer een trein; vaak naar Auschwitz maar ook naar Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Slechts 5.000 Joden en 32 Sinti en Roma die vanuit kamp Westerbork werden gedeporteerd, overleefden de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april 1945 bevrijdden de Canadezen 876 Joodse gevangenen in kamp Westerbork. Van hen hadden 500 de laatste trein zien vertrekken, de rest was in de laatste oorlogsmaanden opgepakt. Waar het leven in het kamp zo normaal mogelijk moest lijken, vonden vlak buiten het kamp, achter het kampcrematorium, in het najaar van 1944 minimaal 52 maar mogelijk meer executies plaats van verzetslieden die in Noord-Nederland actief waren geweest.Bron: Wikipedia

Bernhard Weijel

Portretfoto: 

Bio: 

Bernhard was getrouwd met Rebekka Weijel-Valk (Emden 07/05/1889 - Auschwitz 10 september 1943). Ze hadden een dochter Malchen Herschel-Weijel (Zwolle 03/04/1919 - Sobibor 23 juli 1943) en een zoon Jozef Weijel (Zwolle 09/10/1921 - Extern Kommando Bobrek 31 maart 1943). Als 2e woonadres wordt ook vermeld Lombardstraat 2a Zwolle. Bernhard Weijel werd in april 1939 filiaalhouder van de Firma S. Boektje uit Kampen, een handel in lompen, metaal, huiden, zakken en jute, en vestigde zich aan de Waterstraat 89. Op grond van § 7 VO 48/1941 (Verordening tot verwijdering van joden uit het bedrijfsleven) werd de zaak tijdens de oorlog geliquideerd. Kamer van Koophandel, inschrijfnummer 06993, dossiernummer Historisch Centrum Overijssel 0211 Bernhard Weijel is op 21 augustus 1943 in het kamp Westerbork omgekomen en op 23 augustus 1943 gecremeerd. De urn met zijn as is op de joodse begraafplaats in Diemen bijgezet op veld U, rij 11, grafnr. 19. Register van joden die in het kamp Westerbork zijn gecremeerd, 1943-1944; archief van de gemeente Westerbork, opgenomen in het archief van de gemeente Midden-Drenthe te Beilen, inv. n 3789 Lijst van in de concentratiekampen Westerbork en Buchenwald overleden Joodsche Personen die op Nederlandsche begraafplaatsen ter aarde werden besteld; NIOD, archief Westerbork, port. 1, map 1

Job Title: 

Handelaar in lompen en metalen

Leeftijd bij overlijden: 

71

Woonplaats: 

Zwolle

Straatnaam buiten Zutphen: 

Rembrandtlaan 23

Land: 

Nederland

Stolperstein: 

Elisabeth Antoinet Israël-van den Heuvel

Portretfoto: 

Bio: 

Elisabeth was de dochter van Alexander van den Heuvel en Sibilia Wolff. Ze was getrouwd met Philip Israël (Arnhem, 18-05-1867 - Auschwitz, 25 januari 1943) uit Arnhem. Philip en Elisabeth werden weggevoerd van het Tehuis voor Israëlitische Oude Lieden, Markt 5 te Arnhem. Ze woonden daarvoor op de Heuvelweg 44 te Soest.

Leeftijd bij overlijden: 

73

Woonplaats: 

Arnhem

Straatnaam buiten Zutphen: 

Markt 4

Land: 

Nederland

Stolperstein: 

Het ongelooflijke verhaal van Hannes Weiss

Onderduiken Mijn vader was een groot circusartiest, acrobatiek van het hoogste niveau. Zijn sprongen waren superieur en het circus sloot ook altijd af met mijn vaders optreden. Hij en m'n tante Anna, zijn zuster, waren toen een begrip in de circuswereld. Zo heeft mamma ook tatta (vader) leren kennen, in het circus, toen ze haar handel aan de circusmensen probeerde te slijten.Ik had vier zusters en nog twee broers. Naar school gingen we niet. Wij leerden van de ouderen, wat zij wisten was doorgegeven van hun ouders, en wij leerden weer van hun.

Het meisje tussen de wagondeuren

Sinti en Roma hebben een met Joden vergelijkbare vervolgingsgeschiedenis. Ook zij werden vervolgd op grond van de nationaal-socialistische rassenideologie. In Nederland gaf het bezettingsbestuur op 16 mei 1944 opdracht tot een grote razzia, waarbij alle in Nederland verblijvende ‘zigeuners’ opgepakt moesten worden. In achttien gemeenten pakte de politie personen ‘die de kenmerken der zigeuners bezitten’ op.

Philip Weijel

Portretfoto: 

Bio: 

Philip en Clara hadden één kind. Philip lag ernstig ziek in het ziekenhuis in Zutphen. Op 7 april 1943 werd hij daar opgehaald en Clara werd van huis gehaald. Ze werden naar Westerbork gevoerd, waar Philip de dag na aankomst, op 8 april stierf. Clara werd naar Sobibor op transport gesteld. Het echtpaar Weijel-Kellerman is van een aantal sieraden beroofd. In het archief van de NIOD, Archief St. Sieraden Comité, doos 7HF, dossier 100, ligt onder meer een lijst van de geroofde sieraden.

Job Title: 

Runderslager

Leeftijd bij overlijden: 

67

Stolperstein: 

Juda Hamburg

Portretfoto: 

Bio: 

Juda was de zoon van Coesel David Hamburg en Mietje Hartog. Zijn stiefvader heette Israël van der Wijk. Juda en Berendina kregen in Zutphen vijf kinderen Anna, Mietje, Karel, Sara en Jacob Hamburg. Juda is in Westerbork op dezelfde dag gecremeerd als hij overleed. Zijn urn met zijn as is op de joodse begraafplaats in Diemen bijgezet.

Leeftijd bij overlijden: 

92

Stolperstein: 

Hartog Mansfeldt

Portretfoto: 

Bio: 

Hartog was getrouwd met Jeannette Rozendaal. Het echtpaar had drie kinderen Hartog, Bertha en Gezina. In 1941 woonde de weduwnaar Hartog Mansfeldt bij zijn dochter. Hartog is op 10 mei 1943 in het kamp Westerbork omgekomen en op 12 mei 1943 gecremeerd. De urn met zijn as is op de joodse begraafplaats in Diemen bijgezet.

Leeftijd bij overlijden: 

85

Stolperstein: 

Pages