Vught

Kamp Vught (officieel van Duitse zijde: Konzentrationslager Herzogenbusch) was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kamp Vught bevond zich in Vught nabij de recreatieplas de IJzeren Man. Het was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en de door Duitsland geannexeerde gebieden. Het heeft ruim twee jaar als concentratiekamp gefunctioneerd.

Dit kamp stond onder beheer van de SS, in tegenstelling tot de andere Nederlandse kampen (waar overigens vaak wel SS'ers werkten, zoals in Amersfoort). De ligging was mede bepaald door de nabijheid van 's-Hertogenbosch, reden waarom het kamp door de Duitsers werd aangeduid als Konzentrationslager Herzogenbusch. In 's-Hertogenbosch bevond zich een aantal landelijke Duitse instellingen, terwijl het kamp ook nabij goede wegen en spoorwegen lag. Het kamp moest als 'modelkamp' dienen. Het kamp is qua opzet, uitvoering en grootte te vergelijken met concentratiekamp Dachau. Het aantal sterfgevallen lag echter veel lager dan in de kampen in Duitsland, namelijk 735 in totaal, door alle oorzaken, omgerekend ongeveer een op vijftig gevangenen. In Dachau was dit op een totaal van 200.000 gevangenen ruim 40.000, dus een op de vijf.

Bron: Wikipedia

Rika van Bleijdenstein-Sternveld

Portretfoto: 

Bio: 

Rika (Frederike) Sternveld, was de dochter van Philip Sternveld en Sara Spier. Zij trouwde op 22 september 1891 in Düsseldorf (D) met Salomon van Bleijdenstijn. Het huwelijk werd ingeschreven in Zaltbommel op 17 juni 1892. Ze woonden in de Gamerschestraat 29 in Zaltbommel. Samen met haar familieleden Gustav Israël Meyer, Johanna Sara Meyer-van Bleijdenstein, Ida van Bleijdenstein-Wihl, is er ook voor haar een Stolperstein gelegd voor haar woonhuis in Zaltbommel. Rika's achternaam staat soms ook ten onrechte vermeld als Bleydenberg-Sterneveld.

Leeftijd bij overlijden: 

86

Foto persoon overig: 

Woonplaats: 

Zaltbommel

Straatnaam buiten Zutphen: 

Gamerschestraat 29

Land: 

Nederland

Sterretje : 

*

Barend Jan Aalders

Portretfoto: 

Bio: 

 

Georganiseerd verzet

In het najaar van 1942 ontstaat toenemend verzet, georganiseerd naar de praktijk van het werk. Provincies worden verdeeld in districten, sommige districten weer in rayons en elk rayon in plaatselijke afdelingen.
Tot het LO-district Zutphen behoren behalve Zutphen ook de omliggende plaatsen Vorden, Vierakker, Eefde, Hengelo, Lochem, Steenderen en Warnsveld; de woonplaats van Barend. Hij raakt betrokken bij het verzet en werkt onder de schuilnaam Jo. In bijeenkomsten worden adressen voor onderduikers uitgewisseld, afspraken gemaakt en bonkaarten en persoonsbewijzen verdeeld. Behalve onderduikers worden ook geallieerde piloten verzorgd en doorgevoerd, illegale bladen verspreid en persoonsbewijzen vervalst.

Districtleider

De districtleider van Zutphen onderhoudt nauwe contacten met het Nationaal Steunfonds, het ambtenarenverzet, en met de KP van Twente. Deze twee groepen voeren gezamenlijk een overval uit op het Huis van Bewaring in Zutphen, waarbij mede-verzetsstrijders worden bevrijd. Ook Barend Aalders is daarbij betrokken, evenals bij de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem.
Op vrijdag 6 juni 1944 wordt de districtleider gearresteerd en overgebracht naar Kamp Vught. De organisatie van het werk is zo goed, dat het direct kan worden voortgezet. Barend wordt de nieuwe districtleider.

Van korte duur

Op 29 juli 1944 wordt Barend gearresteerd; vermoedelijk is zijn naam tijdens zware verhoren bekend geworden. Hij wordt overgebracht naar Kamp Vught.

Dolle Dinsdag

De geallieerden rukken steeds verder op, en dit nieuws is ook in het kamp bekend. De gevangenen kunnen in de verte de kanonnen horen. De bevrijding lijkt nabij. Het loopt echter anders. Op 5 en 6 september 1944 wordt het Kamp Vught ontruimd. De mannelijke gevangenen worden naar Sachsenhausen getransporteerd, de vrouwen naar Ravensbrück. Meer dan honderd verzetsstrijders worden in die verwarrende eerste septemberdagen op de fusilladeplaats bij het Kamp Vught omgebracht: Barend Jan Aalders op 5 september 1944 om half zeven in de ochtend.

 Bronnen:

Job Title: 

Adjunct commissaris Rijksbelastingen

Leeftijd bij overlijden: 

43

Foto persoon overig: 

Woonplaats: 

Warnsveld

Sterretje : 

*

Stolperstein: 

Bertha Elzas-ten Bosch

Portretfoto: 

Bio: Bertha was de dochter van Izaäc ten Bosch en Heintjen Windmuller. Zij was de weduwe van Samuel Elzas en met wie zij op de Rozengracht 9 in Zutphen woonde. Bertha is op 20-09-1888 getrouwd met Samuel. Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren. Op 7 mei 1943 is Bertha Elzas-ten Bosch in het concentratiekamp Vught om het leven gekomen. Archief concentratiekamp Vught, Sterbebuch 1943.

De teksten bij de foto's zijn van kleinkind Fransje Rijxman.

Leeftijd bij overlijden: 

74

Foto persoon overig: 

Sterretje : 

*

Stolperstein: