Eerste Stolpersteine in Zutphen gelegd

Eerste Stolpersteine in Zutphen gelegd

Gunter Demnig plaatst de eerste échte Stolpersteine in de Raadhuissteeg. foto Judah BolinkGunter Demnig plaatst de eerste échte Stolpersteine in de Raadhuissteeg. foto Judah Bolink

ZUTPHEN - De eerste zogeheten Stolpersteine (letterlijk vertaald: struikelstenen) zijn woensdagochtend in Zutphen gelegd. De Duitser Gunter Demnig, 'geestelijk vader' van de Stolpersteine, heeft ze persoonlijk gebracht en geplaatst.

Wel had hij een vervelende mededeling voor de Stichting Stolpersteine Zutphen (SSZ). Slechts twee van de zeventien gedenkstenen zaten in de doos die hij had meegebracht; de overige vijftien had hij per abuis verwisseld met een andere lading. Een 'primeur' voor de Duitser, die de afgelopen jaren meer dan 40.000 stenen handmatig heeft gelegd.

Een oplossing werd gevonden in het leggen van tijdelijke stenen zonder het bekende goudkleurige plaatje. De stenen worden later vervangen met de daadwerkelijke Stolpersteine.

De gedenkmonumentjes laten voorbijgangers bijna letterlijk struikelen over de geschiedenis. Ze liggen voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog door nazi's zijn gedeporteerd, verdreven of tot zelfmoord gedreven zijn. Inmiddels liggen er tienduizenden verspreid over Europa. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.