Coehoornsingel 20
Personen - Verhalen - Foto's - Verkaufsbuch
Personen
Vandaag dinsdag 18 april worden er 3 stolperstenen gelegd voor dit huis aan de Coehoornsingel 20 voor David Velleman, zijn vrouw Esther en hun zoon Abraham.
Bij een zoektocht naar de bewoners en eigenaren van dit huis, leuke klus als je nieuwsgierig bent en net met pensioen, kwam ik veel informatie tegen over Joodse mensen die hier gewoond hadden of eigenaar waren en onder een bewind voering kwamen te staan. Dit riep vragen op, waarom en hoe is het mogelijk . hoezo ! ! . . de conclusie voor mij was . . . . wat zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd.
Er bleven en blijven veel vragen over die niet beantwoord kunnen worden maar wat we wel kunnen doen is aandacht geven aan de mensen die hier woonden. We mogen niet vergeten ! ! !
Stolpersteine:
Wat mij ooit raakte was de tekst:
Het project Stolpersteine struikelstenen',in 1993 gestart door Gunter Demnig . Gunter is een Duitse kunstenaar die inmiddels ca. 75.000 Stolpersteine plaatste in 21 Europese landen. Ze worden struikelstenen genoemd, omdat je er over struikelt, met je hoofd en je hart.
Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.
Op de stenen staan de namen van de slachtoffers, hun geboortedatum, de deportatie- en overlijdensdatum en de naam van het concentratiekamp waar ze zijn omgebracht.
In Zutphen zijn stenen gelegd ter nagedachtenis aan de ruim 390 Zutphense joden en sinti/roma, inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Van de ooit bruisende Joodse gemeenschap in Zutphen keerden slechts 42 joden terug uit de kampen. Mensen van wie ieder fysiek spoor ontbreekt en van wie geen graf is.
Inmiddels zijn ruim 100 Stolpersteine gelegd voor ongeveer 40 huizen. Dit keer legt de Stichting ook vijf Stolpersteine voor een Sinti familie die bij de zigeunerrazzia van mei 1944 bijna allemaal zijn weggevoerd en vermoord in Auschwitz
Vandaag 18 april 2023 krijgt Zutphen 27 nieuwe Stolpersteine, op acht adressen in Zutphen
Coehoornsingel 20, waar we nu zijn:
Hier woonde:
David Velleman
Geboren op 12 april 1898 in Groningen– Auschwitz, 31 maart 1944
Beroep: Poetser spoorwegen
David staat vermeld als omgekomen NS-medewerker op een plaquette op het Station Zutphen.
Zijn moeder: Betje Gosschalk wonende te Groningen met Vader: Abraham Velleman
Broers en zussen: David Velleman komt uit een gezin van 9 kinderen, 3 meisjes en 6 jongens. David was het jongste kind. Ouders en vier van de kinderen zijn in Auswitz vermoord.
David is gehuwd met Edith Esther Meijer op 24-05-1929 te Zutphen
Edith Esther Velleman-Meijer (Zutphen, 13 juni 1906 – Auschwitz, 3 september 1943
Dochter van Alexander Meijer Borculo, 9 mei 1874 – Sobibor, 14 mei 1943 Beroep: Koopman
en Amanda Meijer-Vijth , Kalkar, 25 december 1873 – Sobibor, 14 mei 1943
Edith Esther (voor zover bekend) enig kind uit dit huwelijk.
Zoon van David en Edith Esther is Abraham Alexander (Bram) geboren op 9 oktober 1936 te Zutphen Nederland ✡ 3 september 1943 te Auschwitz.
Bij de zoektocht hebben we foto’s gevonden dat zij samen met buren , o.a. Nr 10, in de tuin zaten. Een gezin wat niet . . . de kans kreeg om een leven te leven . . .
Ongelooflijke, niet te bevatten, gebeurtenissen: Eind maart 1943 werd het zelfs voor Joden verboden om nog in de provincie Gelderland te wonen en werden zij opgeroepen zich te melden in kamp Vugh
De antwoorden zijn niet te vinden en alle gebeurtenissen niet te bevatten. Blij dat ik dit kan en mag doen en op mijn manier de informatie deel met zoveel mogelijk mensen.
Fijn dat jullie er allemaal zijn !!
Met dank aan Gunter Demnig voor het leggen van de stenen en bedenken van deze bijzonder mooie vorm!
Gerda Geurtsen