27 Stolpersteine herdenken omgekomen Joden in Aalten en Wehl

27 Stolpersteine herdenken omgekomen Joden in Aalten en Wehl

14 februari 2015
Stolpersteine worden gelegd aan de Lichtenvoordsestraatweg in Aalten.AALTEN/WEHL - De Duits-Joodse kunstenaar Gunter Demnig heeft vrijdag in Aalten en Wehl in totaal 27 Stolpersteine gelegd. Dat zijn herdenkingsstenen voor in de oorlog omgekomen Joden uit die plaatsen.
 

Demnig begon vrijdag al vroeg met het leggen van in totaal 20 stenen in Aalten. Onder de zo'n 50 aanwezigen waren familieleden van de oorlogsslachtoffers en 6 basisschoolkinderen uit Dortmund. Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs was bij een deel van de plechtigheid.

Dortmund

De basisschoolkinderen uit Dortmund kwamen speciaal voor de plaatsing van de stenen ter nagedachtenis aan de familie Lewy, die in 1938 moest vluchten en vanuit Dortmund naar de Hogestraat in Aalten kwam.

4 omgekomen joden

In Wehl plaatste Demnig aan het eind van de middag stenen voor 4 omgekomen leden van de familie Slösser aan de Jhr. de Bellefroidweg. Onder het toeziend oog van zo'n 100 belangstellenden trok hij vervolgens naar de Stationsstraat om daar nog eens 3 Stolpersteine te plaatsen: voor Joseph van Buuren, zijn dochter Elisabeth en zijn stiefdochter Maria Blitz.

13 stolpersteine erbij

De bedoeling is dat er in Aalten later nog 13 herdenkingsstenen bij gaan komen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Wel verzekert voorzitter Tijme Bouwers van de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge dat ook het plaatsen van deze stenen gepaard zal gaan met een plechtigheid.