Veteraan slaat eerste vaatje bevrijdingsbier aan in Hengelo

2 April 2015

David Render slaat het eerste vaatje bier aan. Rechts directeur Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij.Hengelo - David Render slaat het eerste vaatje bier aan. Rechts directeur Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij.

Het slaan van een vaatje ‘bevrijdingsbier’ was een opvallende activiteit donderdag, in het kader van de festiviteiten rond de herdenking van de bevrijding. Bij de Twentse Bierbrouwerij op het Hazemeijerterrein werd de eer gegund aan de Engelse veteraan David Render (90), destijds op 19-jarige leeftijd pelotonscommandant van een vijftal tanks van de Sherwood Rangers die hielpen bij de bevrijding van Hengelo.

Directeur Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij was van plan zijn Twents Amber - slogan: real liberation ale, the sweet taste of victory! - op 5 mei te presenteren. Maar toen hij dat aan burgemeester Sander Schelberg voorstelde, zei deze: „Dat doen we op 3 april. Regel jij het bier, ik de bevrijder.” Zo mocht Render proeven aan de ‘ode aan de bevrijders’: ‘een speciaal pale ale bier, waarin brouwers de zoete smaak van de overwinning en vrijheid hebben gevat’.

Ervaringen

Render was gisteravond ook in het auditorium van het Museum Hengelo, om daar te vertellen over zijn ervaringen tijdens de bevrijding. Als commandant van een tankpeloton van de Sherwood Rangers maakte hij vandaag precies 70 jaar geleden de weg vrij voor de infanteristen van het Dorset- en Hampshireregiment, die Duitse bezetters uit Hengelo verjaagden.

Frits Loep

Ook de minder prettige verhalen kwamen gisteren aan bod. Zoals dat van de Hengelose Stork-bedrijfsleider en verzetsman Frits Loep, die in 1943 tijdens de april-mei stakingen door de Duitsers werd opgepakt en nooit is teruggevonden. In de bibliotheek vertelde kleindochter Brita Röhl van Loep over de verdwijning aan leerlingen van de Titus Brandsmaschool. Röhl bood voorafgaand aan deze ‘les’ burgemeester Schelberg het boekje ‘Verdwenen in het niets’ aan, dat Joan van Esveld over de verdwijning schreef. De schrijfster zelf las voor uit het boek.

Monument

Voor de leerlingen uit de hoogste groepen van de Titus Brandsmaschool was het sowieso een bewogen dag, want zij droegen het beheer van het herdenkingsmonument bij het stadhuis over aan de Willemschool. Bij het monument werden gedichten voorgelezen en legden de leerlingen na een minuut stilte bloemen.

Stolpersteine

Voorafgaand aan de ceremonie bij het monument was er nog een plechtigheid, aan de Beekstraat. Daar werden bij het adres Beekstraat 6 twee zogenoemde ‘stolpersteine’ neergelegd. Dit zijn betonnen klinkertjes met een messing plaatje, die de huizen markeren van waaruit joden door de Duitsers zijn afgevoerd.

Zusters Cohen

In dit geval gaat het om de stolpersteine ter nagedachtenis aan Clara en Rosetta Cohen. De zusters dreven een winkeltje aan de Beekstraat. Een fruithandel, maar ze verkochten ook snoep. Claartje en Rosetta Cohen, 61 en 57 jaar, behoorden tot de 168 Joodse Hengeloërs, die de oorlogsjaren niet overleefden. De zusters stierven in concentratiekamp Sobibor.

Waar plaatsen?: