Monument in Kamp Amersfoort voor onderduikverleners

27 March 2015

In voormalig kamp Amersfoort is een monument onthuld voor de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen lieten onderduiken. Het monument is volgens de initiatiefnemers een eerbetoon aan deze schuilplaatsverleners die hun eigen leven en dat van hun gezin riskeerden om anderen te redden uit handen van de nazi's.  

Er bestond in Nederland nog geen nationaal monument voor deze groep mensen. Het stalen monument van kunstenaar Eric Claus stelt een figuur voor die een deur openhoudt.

Yad Vashem

Wél hebben joden die de oorlog overleefden dankzij hun onderduikadres, in het verleden individuele Nederlanders voorgedragen voor een onderscheiding van Yad Vashem, het Israëlische centrum voor de herdenking van slachtoffers van de holocaust. 

Maar er was te weinig erkenning in eigen land voor Nederlanders die onderduikers opvingen, terwijl ze "schitterend werk" hebben gedaan, aldus Piet Hoevenaars van de stichting Schuilplaatsverleners, de initiatiefnemer voor het monument.  

"Dit is een erkenning van een uitzonderlijke bijdrage aan onze nationale historie en de overleving van ons volk gedurende het grootste dieptepunt van het bestaan in ons koninklijk", zei Hoevenaars. Hij wees erop dat de onderduikverleners zelf ook grote risico's liepen op arrestatie en tewerkstelling.

Waar plaatsen?: