Coehoornsingel 90

Weggevoerd van Coehoornsingel 90

Er is een Stolperstein gelegd voor Hartog
Er is een Stolperstein gelegd voor Gezina
Er is een Stolperstein gelegd voor Philip
Er liggen Stolpersteine voor dit pand.
Vraag hier aanvullende stenen aan.


De nazi's dwongen G. de Vries-Mansfeldt om Coehoornsingel 90 te verkopen. De uiteindelijke koper was T.G. v. Dorth, Vlinderhoeve P 417 Gorssel.
De administratie hiervan staat in de zogeheten Verkaufsbücher die het Nationaal Archief bewaart.

  “Ik ben afgelopen zaterdag 55 jaar geworden in dit huis. Ook Gezina Mansfeldt is 55 jaar geworden hier op het adres Coehoornsingel 90, maar zij is niet ouder geworden dan 55. Zij is samen met haar man , Philip de Vries, vermoord op 12 oktober 1942 in Auschwitz. Haar inwonende vader, Hartog Mansfeldt die ook is opgepakt, sterft in mei 1943 in Westerbork. 

Gezina heeft hier ongetwijfeld met plezier gewoond: een mooi groot licht huis in een straat op stand met een inwonende dienstbode. Hopelijk was ze gelukkig in haar tweede huwelijk met Philip de Vries, die veehandelaar was. Gezina’s eerste man Bernard Windmuller was al na zeven jaar huwelijk in 1919 overleden en Gezina stond er alleen voor met haar twee kleine kinderen Emilie en Herman. Twee jaar later, in december 1921, is Gezina met Philip de Vries getrouwd. Op huwelijkse voorwaarden: was het twijfel of gewoon verstandig van Gezina? – het pand Coehoornsingel 90 dat in 1923 werd aangekocht stond op haar naam. 

Er werd een bouwvergunning voor een closetinrichting aangevraagd én toegekend wat mogelijk te maken had met het feit dat ook Hartog Mansfeldt, Gezina’s vader, bij het echtpaar in kwam wonen. Hartog woonde al in Zutphen en had in 1923 zijn huis aan de  Kattehavenstraat verkocht. Ook Gezina’s invalide tante , Johanna Hirsch uit Rees in  Duitsland, woonde, we weten niet hoe lang, bij het huishouden De Vries- Mansfeldt in.

Dit samengestelde gezin leefde hun leven met elkaar aan de Coehoornsingel. Een leven vast met alledaagse en bijzondere momenten, zoals zoveel van onze levens. Alleen…:  Gezina’s leven eindigde op haar 55ste, en haar Philip was 53. Hartog was 86 toen hij stierf: is hij door ziekte, honger of uitputting gestorven? Emilie en Herman zijn ook vermoord: Emilie was 30 en Herman 27.

Wij leven ook ons gewone en bijzondere leven: ik was jarig, onze kinderen zijn uit huis. We werken en hebben lief. 

We gedenken en eren Gezina, Philip en Hartog – hun voetstappen zijn de onze”   

 

Hanny Jansen, 23 april 2018